Four Freedoms Award voor Europees Hof voor Rechten van de Mens

MIDDELBURG – Premier Jan Peter Balkenende heeft zaterdag in Middelburg de Four Freedoms Award uitgereikt aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. President van het Hof, Jean-Paul Costa, naam de prijs in ontvangst.

Het mensenrechtenhof kreeg de onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan de bescherming van individuele mensenrechten in het Europa van de laatste vijftig jaar. De Four Freedoms Award is een jaarlijkse prijs voor personen die zich op een bijzonder wijze hebben ingezet voor het waarborgen van de vier vrijheden zoals die door de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt in zijn Four freedoms-toespraak tot het Amerikaans Congres op 6 januari 1941 werden benoemd. De prijzen worden in de oneven jaren uitgereikt in New York door het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute en in de even jaren in Middelburg door de Roosevelt Stichting.

Naast de Four Freedoms Award zijn er ook prijzen in elk van de vier categorien: Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. De prijs voor de vrijheid van meningsuiting ging naar Dmitri Moeratov van de Russische krant Novaja Gazeta. Een andere prijs, die voor de vrijheid van geloof, ging naar Asma Jahangir, een Pakistaanse mensenrechtenactiviste en rapporteur van de Verenigde Naties. De prijs voor vrijwaring van angst was voor de Australiër Gareth Evans, die bekend werd met zijn standpunt dat militair ingrijpen is geoorloofd wanneer een land niet in staat is een genocide te voorkomen. Maurice Strong kreeg de prijs voor de vrijwaring van gebrek. Strong is één van de eerste strijders ter wereld voor het milieu en duurzaamheid. Ook is hij topadviseur van president Obama en de Chinese regering.

Bij de uitreiking waren behalve premier Balkenende en minister Verhagen ook koningin Beatrix en prins Willem-Alexander aanwezig.

Lees ook:Hillary Clinton krijgt Four Freedoms Award
Lees ook:Wie krijgt Four Freedoms Award?
Lees ook:Angela Merkel krijgt internationale Four Freedoms Award!
Lees ook:Reactie commissaris van de Koning op aanslag Parijs!
Lees ook:Four Freedoms!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>