Gunstige eerste helft 2011 voor Delta!


MIDDELBURG – Het Middelburgse energiebedrijf DELTA realiseerde in het eerste halfjaar van 2011 een gunstig operationeel resultaat uit normale bedrijfsvoering. De omzetgroei binnen het segment afvalverwerking was groter dan verwacht, op het gebied van energie kwamen de resultaten overeen met de verwachtingen.

In de eerste helft van 2011 groeide de omzet van DELTA met € 21 miljoen naar ruim € 1 miljard. Ook de operationele brutomarge liet in deze periode een stijging zien (€ 10 miljoen) en kwam uit op € 313 miljoen. Het bedrijfsresultaat (gecorrigeerd voor de mutatie in de reële waarde van de handelsportefeuille) steeg van € 44 naar € 52 miljoen.

“Wij schrijven dit stabiele resultaat vooral toe aan ons multi-utility bedrijfsprofiel. Doordat wij niet alleen afhankelijk zijn van de bedrijfsactiviteiten op het gebied van energie, kunnen we gunstige cijfers laten zien. Daarnaast zijn we twee jaar geleden al begonnen met kostenreductie en aanpassing van onze organisatie”, zegt CEO Peter Boerma.

Energie

Het eerste halfjaar van 2011 was sprake van prijsfluctuaties van de verschillende commodities (vooral gas en elektriciteit). Internationale ontwikkelingen, zoals het stilleggen van de kerncentrales in Duitsland en de onrust in de Arabische wereld, dragen daaraan bij. In het eerste halfjaar had DELTA daarnaast te maken met vrij langdurige uitval van de Sloecentrale in verband met onderhoud. In de consumentenmarkt was de afzet van gas minder dan in de eerste helft van vorig jaar door een minder strenge winter en een warm voorjaar.

De consumentenmarkt laat verder positieve ontwikkelingen zien. Het aantal internetklanten stijgt (+ 3,3%), evenals het aantal klanten voor digitale telefonie (+ 3,9%). Het aantal digitale tv-kijkers steeg in de eerste helft van 2011 met 9,2%.

In april en juni is ZeelandNet uitgeroepen tot de beste provider van Nederland door de Providermonitor van de Consumentenbond. En in mei won DELTA de publieksprijs als ‘meest klantgerichte energieleverancier van Nederland’. Deze verkiezing, de Customer Centric DNA Awards, is een initiatief van BearingPoint Consulting en TNS Nipo.

Afvalverwerking

Binnen het segment afvalverwerking is sprake van omzetgroei. Op alle grote verwerkingsinstallaties was de capaciteitsbezetting zeer gunstig en verder zorgden een aantal belangrijke eenmalige saneringsopdrachten voor extra volumes en omzet. Vooral in Nederland en België waren de resultaten goed.

Vooruitzichten

De verwachting is dat de huidige lage energieprijzen het resultaat voor 2011 in negatieve zin zullen beïnvloeden. Voor een deel wordt dit gecompenseerd door het lopende efficiencyprogramma. Op het gebied van afvalverwerking zijn de prognoses gunstiger, hoewel stevige concurrentie en fluctuerende marktprijzen van energie en grondstoffen van invloed kunnen zijn op het resultaat. Waardemutaties in de handelsportefeuille daargelaten, handhaaft DELTA de verwachting dat het operationeel resultaat voor 2011 in lijn zal liggen met dat van 2010.

Lees ook:Warme winter funest voor DELTA!
Lees ook:Minister Cramer: ‘tweede kerncentrale volstrekt overbodig’
Lees ook:Topman Delta: ‘Tweede kerncentrale is wel te betalen’
Lees ook:DELTA: “Verlies door slechte energiemarkt”
Lees ook:Marco Visser Delta-CEO

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>