Oktober is de maand van de geschiedenis!


OOSTKAPELLE – In Zeeland houden in oktober veel culturele instellingen speciale activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis. Voor jong en oud een goede gelegenheid om in de Zeeuwse geschiedenis te duiken. Heel Nederland staat in oktober in het teken van geschiedenis. Honderden culturele instellingen brengen tentoonstellingen en activiteiten rond het thema ‘Ik en wij’, over de vele aspecten van de Nederlandse identiteit.

De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland. Het complete programma met alle data en tijden is te raadplegen op website http://maandvandegeschiedenis.innl.nl. Via een handige interactieve kaart op de homepage is meteen te zien wat er in de buurt te doen is. Geïnteresseerden kunnen activiteiten vinden in de speciale dossiers, waarin activiteiten zijn ingedeeld per provincie, thema, type activiteit, speciale programma’s of op datum.

De Maand van de Geschiedenis is een initiatief van het Nationaal Historisch Museum in samenwerking met Erfgoed Nederland, de Nederlandse Museumvereniging en Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen. Voor Zeeland coördineert Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) de activiteiten.

Een greep uit de Zeeuwse activiteiten:

•15 oktober viert het Zeeuws Museum haar 50-jarig jubileum. Het wordt een feestelijke dag met diverse activiteiten en de opening van drie tentoonstellingen: ‘Verzameld Werk’ (Section Folklorique), ‘Underground’ en de ‘De Ouderwetse Kamer’.
•15 oktober wordt de Zeeuwse Archievendag ‘Goed Zeeuws, goed rond’ gehouden. Op deze archievendag wordt ook de Zeeuwse Genealogische contactdag gehouden. In het Zeeuws Archief, Stadhuismuseum De Vierschaar Veere en het gemeentearchief Schouwen Duiveland kunt u deze dag op zoek naar uw eigen ‘roots’. De hele maand oktober houden deze archieven verder tentoonstellingen rondom 200 jaar Burgerlijke Stand. De tentoonstelling ‘Akten van Lief & Leed’ laat Zeeuwse levenslooprituelen zien rondom geboorte, huwelijk en overlijden.
•17 oktober: museum Polderhuis Westkapelle presenteert op ludieke wijze het onderzoek ‘’t Wasschappels gevoel’. Het Polderhuis heeft verschillende groepen mensen gevraagd ‘Hoe zien wij onszelf en hoe zien anderen ons’. De Expomuur ‘Dit is voor mij Wasschappel(s)’ is van 21 tot 30 oktober te bekijken.
•20 oktober houdt de bibliotheek van Terneuzen een lezing ‘Stamboomonderzoek voor beginners’. Ferrie Moubis, de voorzitter van de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Zeeland, vertelt hoe u zelf kunt beginnen met het zoeken naar uw voorouders.
•21 oktober: ‘Museum|Na8’, op vrijdagavond van 20.00 tot 24.00 uur. De entree tijdens deze vijfde Zeeuwse Museumnacht is gratis m.u.v. het arrangement ‘De Nachttrein door donker Zuid-Beveland’ van Stoomtrein Goes-Borsele. De MuseumNa|8 wordt georganiseerd door de Zeeuwse musea i.s.m. de SCEZ en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland. Het speciale avondprogramma van de musea is te raadplegen op www.scez.nl/museumna-8.
•31 oktober Museum Het Bolwerk IJzendijke, is de tentoonstelling ‘Nieuwe kleren van de keizer’ te zien. Het onderwerp is ‘Napoleons bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen’.
•Tijdens de herfstvakantie zijn er in de musea vele kinderactiviteiten; een kookworkshop in museum het Bolwerk IJzendijke, een middeleeuwse middag rondom het Mottekasteel bij Terra Maris in Oostkapelle, VVV Sluis organiseert een nachtwandeling (breng je zaklamp mee!) over de stadswallen van Sluis.

Lees ook:Zeeuwse MuseumNa|8 is vrijdag!
Lees ook:Het Zeeuws Museum krijgt eretitel Museum van de Maand!
Lees ook:Goed jaar voor musea!
Lees ook:Museumweekend!
Lees ook:Koning tijdelijk beschermheer van tentoonstellingen in Gent!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>