Herdenkingen bevrijding Walcheren!


VEERE- In oktober en november zijn op verschillende data in de gemeente herdenkingen. Tijdens de herdenkingen wordt de bevrijding van Walcheren in 1944 herdacht. De herdenkingen worden gehouden in de kernen; Koudekerke, Westkapelle, Domburg, Zoutelande, Vrouwenpolder en Serooskerke.

VRIJDAG 21 OKTOBER IN KOUDEKERKE

15.00 uur Officiële terugplaatsing van het gerestaureerde herdenkings- en oorlogsmonument op de nieuwe locatie op het grasveld voor de ingang van de begraafplaats aan de Biggekerksestraat. Wethouder Chris Maas en P.K. Noorlander nemen het officiële gedeelte voor hun rekening. De regie is in handen van de Dorpsraad Koudekerke.

DINSDAG 1 NOVEMBER IN WESTKAPELLE

11.00 uur Herdenking van zowel de militaire als burgerslachtoffers die bij de bevrijding van Westkapelle zijn gevallen. Om 11.00 uur is er een herdenking van de militaire slachtoffers bij de Liberty Bridge bij het Dijken oorlogsmuseum Het Polderhuis, die ook de organisator zijn van deze herdenking. De kinderen van “De Lichtboei” zijn hierbij aanwezig.
12.30 uur Aansluitend, rond 12.30 uur is er een herdenking bij het monument achter de vuurtoren voor de burgerslachtoffers. Burgemeester Rob van der Zwaag is tijdens beide herdenkingen aanwezig.

DOMBURG

14.00 uur Bijeenkomst in “Het Schuttershof”. De zaal is geopend vanaf 13.30 uur. De organisatie is in handen van het Comité herdenking Domburgse Oorlogsslachtoffers 1940-1945. De kinderen spelen een belangrijke rol. Zij dragen o.a. enkele zelf geschreven gedichten voor. Ook worden er persoonlijke herinneringen voorgelezen. Muziekvereniging “Apollo” speelt het Zeeuws Volkslied. Het gezelschap gaat vervolgens naar de begraafplaats. Bij het monument voor de gevallen Franse militairen wordt een bloemstuk gelegd. Bij het monument voor de Domburgse Oorlogsslachtoffers wordt een gedicht voorgedragen, de last post gespeeld en een minuut stilte in acht genomen. Na de reveille worden bloemen gelegd en de namen van de slachtoffers genoemd. Tot slot speelt Apollo het Wilhelmus. Burgemeester Rob van der Zwaag is namens de gemeente aanwezig om bloemen te leggen en een toespraak te houden. Na afloop van het programma op de begraafplaats is er in “Het Schuttershof” gelegenheid tot napraten.

Lees ook:Bevrijding Westkapelle!
Lees ook:Herdenking bevrijding Westkapelle
Lees ook:Herdenkingen Veere
Lees ook:Herdenkingen gemeente Veere
Lees ook:Herdenkingen 2016

1 Reacties // Reageer

One thought on “Herdenkingen bevrijding Walcheren!

 1. Jan Hoogenboom

  Ik was vijf jaar toen de oorlog op 5 mei in Utrecht afgelopen was. Als telg uit een gezin van 15 kinderen heeft de oorlog op mij een diepe indruk gemaakt.
  Goed, dat de bevrijding herdacht wordt, nooit meer herhaling, waakzaamheid is de boodschap!!
  Bij volgende herdenkingen zijn mijn vrouw en ik aanwezig.
  Sinds 1980 woonachtig in Middelburg. Mijn vrouw is zeeuwse.
  Mvg. Jan Hoogenboom

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>