Zeeland heeft Burgernet!


VEERE- De Zeeuwse gemeenten en de regiopolitie Zeeland hebben afgelopen week Burgernet invoerd. Hiermee is Zeeland de eerste provincie in Nederland waar Burgernet in één keer werd ingevoerd. Dit mede dankzij subsidie van de provincie Zeeland.

Bij Burgernet werken inwoners, gemeenten en de politie samen om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven. De centralist van de meldkamer politie start, na een melding over een inbraak of een vermist kind, een Burgernet actie op. Deelnemers aan Burgernet krijgen dan een melding via de telefoon of een tekstbericht per sms. Dit met de vraag uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Het Burgernetsysteem is (technisch) geschikt om ook door andere hulpverleningsdiensten gebruikt te worden. De brandweer of GGD/GHOR kan bijvoorbeeld meldingen van gevaarlijke stoffen of vervuild zwemwater doorgeven. Burgernet is tot nu toe vooral ingezet voor opsporing.

SMS-Alert, een systeem dat hetzelfde doet als Burgernet, maar dan alleen met sms, zal opgaan in Burgernet. SMS-Alert is voor veel gemeentes belangrijk om te helpen de buurt veilig te houden. Burgernet gebruikt ook spraakberichten en e-mailberichten, dus ook mensen zonder mobiele telefoon kunnen zich inschrijven. Amber Alert en Burgernet zijn verschillende systemen. Amber Alert is een landelijk waarschuwingssysteem dat helpt vermiste kinderen op te sporen. Burgernet helpt bij de opsporing van vermiste personen (kinderen en volwassenen), maar richt zich ook op andere heterdaad incidenten. De invoering van Burgernet gebeurt landelijk. Burgernet is nu ingevoerd bij 64 gemeenten verdeeld over 9 korpsen. Landelijk telt Burgernet bijna 200.000 deelnemers. Na 2011 kunnen meer gemeenten zich aansluiten. Voor Burgernet zijn bepaalde technische voorzieningen nodig in de meldkamers van de politie.

Aanmelden voor Burgernet gaat via de landelijke website burgernet.nl/aanmelden. Deelnemers moeten 16 jaar of ouder zijn en wonen of werken in Zeeland. Men dient in ieder geval een vast of mobiel nummer op te geven. Met een eigen inlogaccount en een wachtwoord krijgt een deelnemer toegang tot Burgernet. Na ontvangst van een bevestiging neemt men deel aan Burgernet en kan de politie de deelnemer benaderen.

Algemeen informatiefilmpje over Burgernet:

Lees ook:Doe ook mee aan Burgernet!
Lees ook:Doe mee aan Burgernet!
Lees ook:Aanmelden voor Burgernet!
Lees ook:Feiten en cijfers over Burgernet: samen maken we de wijk veiliger!
Lees ook:Burgernet!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>