Molukkers boos over onderscheiding BBE voor ontzetting treinkaping 1977!


VLISSINGEN – Ook de Molukse gemeenschap in Zeeland heeft met verbijstering kennis genomen van het besluit van de minister van Defensie Hillen om 35 jaar na dato de Bijzonder Bijstandseenheid (BBE) die direct betrokken waren bij de ontzetting van de gekaapte trein bij de Punt en de lagere school in Bovensmilde in 1977, nog eens extra te onderscheiden. Hiermee gaat dit demissionaire kabinet volledig voorbij aan de gevoelens van verlies bij de Molukse gemeenschap van de 6 jonge Molukkers. Daarnaast lieten bij de actie van de BBE ook 2 van de treinpassagiers het leven.

Deze gevoelens van verlies werden in die tijd breed gedragen onder de Molukse bevolking, of men met deze gewelddadige actie eens was of niet. Nederland was getuige van de eensgezindheid onder de Molukse gemeenschap blijkens de enorme opkomst bij de begrafenis van de 6 Molukse jongeren, ter illustratie van de pijn die onder de Molukse gemeenschap heerste op dat moment.

Voor de Molukse gemeenschap wordt het heroïsch onderscheiden van de betrokken militairen ervaren als een trap na, aangezien het een specifieke onderscheiding betreft voor de betrokken BBE-ers bij deze actie. Anderen, ook niet-militairen, die soortgelijke acties hebben gevoerd in vredestijd komen blijkbaar niet in aanmerking voor een dergelijke onderscheiding. Deze specifieke onderscheiding is een inadequate maatregel voortvloeiend uit de toezegging van minister Hillen aan senator Kappen en de Eerste Kamer gaf waar gevraagd werd om een regeling voor veteranen die betrokken waren bij conflicten in vredestijd.

Had de Nederlandse regering, en Defensie in het bijzonder, bij de komst van de eerste generatie in 1951 zich al van zijn slechtste kant laten zien door de Molukse militairen massaal te ontslaan uit het Nederlands leger. Met deze actie van demissionair minister Hillen komen ook nu weer gevoelens van onbegrip en boosheid naar boven. Het geeft blijk van een slecht geheugen over de eigen geschiedenis en wederom het negeren van de gevoelens die onder haar eigen Molukse burgers leeft, zelfs 61 jaar na onze komst in Nederland. Minister Hillen begaat hierbij een ongelofelijke blunder, door de woorden van minister-president Den Uyl bij de beëindiging van de treinkaping in 1977 onvoldoende in acht te nemen, namelijk dat hij de gewelddadige beëindiging ervoer als een nederlaag.

De oproep van burgemeester Molkenboer van Leerdam in januari van dit jaar voor een excuus van de overheid aan de Molukse gemeenschap over onder andere het ontvangst in 1951, en daaropvolgend massaontslag lijkt dan ook vooral nodig te zijn om het historisch besef bij bestuurders over dit deel van de geschiedenis en kennis over haar Molukse gemeenschap te bevorderen.

Lees ook:Koninklijke onderscheiding voor Mary de Lima-Latuheru
Lees ook:Fotoboek “Orang Ambon di Souburg”
Lees ook:Busreis Kwaku Festival!
Lees ook:Marinierskazerne naar Vlissingen!
Lees ook:Molukse wijk Souburg halve eeuw!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Molukkers boos over onderscheiding BBE voor ontzetting treinkaping 1977!

  1. RMS-burger in ballingschap

    Een doelbewuste moord van de Nederlandse regering. Dat de Nederlandse min.van Defensie Hans Hillen ook nog insigne wilt gaan uitreiken aan mariniers en militairen die een bloedbad hadden aangericht tegen de Molukse RMS-aktivisten in de trein, is schandalig.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>