Murre Techniek en Vitro Plus winnen Zeeuwse Innovatie Prijs Emergo!

MIDDELBURG – De Zeeuwse Innovatie Prijs kent twee winnaars met de innovaties ViStrip en EasyFarm. Afgelopen donderdag zijn in Middelburg de winnaars van de Zeeuwse Innovatieprijs, Emergo, bekend gemaakt. Van de tien genomineerden heeft de jury niet één maar twee innovaties tot winnaar uitgeroepen.

Beide ondernemers zijn hét toonbeeld van innovatie in hun visie en succesvolle toepassing. Dat is dan ook de reden dat de jury besloten heeft beiden tot winnaar uit te roepen. Ook het publiek mocht een innovatie kiezen voor de publieksprijs, ter beschikking gesteld door Omroep Zeeland. Winnaar van de publieksprijs is EasyFarm van Murre Techniek. De Emergo is een initiatief van Syntens Innovatiecentrum samen met de Provincie Zeeland en wordt ieder jaar uitgereikt aan een Zeeuwse onderneming die met succes een innovatie gerealiseerd heeft.

De prijs bestaat uit eeuwige roem, een oorkonde plus dit jaar een kunstwerk van de Zeeuwse kunstenaar Carmen Milhous-Arendt. Uit handen van gedeputeerde Ben de Reu, tevens juryvoorzitter, ontvingen beide ondernemers de oorkonde. De jury bestaat verder uit directeur Kamer van Koophandel Rob van Renterghem, oud-ondernemer Koos Scherpenhuis, lector Wim Brouwer van Hogeschool Zeeland, Karlie van de Vijver van Technologisch Bedrijven Centrum Zeeland, directeur Omroep Zeeland Monique Schoonen en Jan Henk Verburg van Syntens Innovatiecentrum.

Vitro Plus uit Burgh Haamstede is een modern bedrijf gespecialiseerd in selectie, vermeerdering en marketing van een breed varenassortiment. Ze heeft de ViStrip ontwikkeld; een geheel nieuw, duurzaam opkweeksysteem van kieming en opkweek van zaden, opkweek van weefselkweek en afharding van jonge stekjes. Hiermee wordt het kweekproces volledig beheerst, gecontroleerd en geautomatiseerd uitgevoerd, water- en energiezuinig, en zonder gebruik van pesticiden. De innovatie is heel breed inzetbaar op planten uit de sierteelt, groente- en tuinbouw tot en met bosbouw.

Murre Techniek in Krabbendijke is een begrip in de mosselsector. Het bedrijf ontwikkelt schelpdier-verwerkende productielijnen. Murre Techniek heeft een concept voor het duurzaam invangen van mosselzaad ontwikkeld, alvorens het over de percelen in de Oosterschelde wordt verdeeld: EasyFarm. Het bestaat uit een mosselzaadinvanginstallatie en een speciale oogstmachine. Het is een milieu-vriendelijk alternatief voor het traditionele vissen van het zaad vanaf de zeebodem. Het gebruik van EasyFarm leidt tot kostenvoordeel voor de mosselvissers vanwege z’n arbeidsextensieve karakter.

Zeeuws Innovatie Evenement

Ook het publiek is opgeroepen om een stem uit te brengen op een van de tien genomineerden. De publieksprijs bestaat uit een bedrijfsreportage en/of reclamecampagne van Omroep Zeeland. De meeste stemmen kreeg Murre Techniek. De bekendmaking van de Emergo vond plaats tijdens het Zeeuws Innovatie Evenement voor ondernemers. Tijdens het evenement krijgen ondernemers workshops aangeboden en sprekers waarmee ondernemers geïnspireerd worden om te innoveren. Bovendien worden veel contacten tussen ondernemers onderling gelegd.

Het Zeeuws Innovatie Evenement en Zeeuwse Innovatie Prijs Emergo zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland en Omroep Zeeland.

Lees ook:Emergo prijs!
Lees ook:Mosselbedrijf Roem van Yerseke in race voor prijs
Lees ook:Zeeuwse Boekenprijs!
Lees ook:Omroep Zeeland op Contacta
Lees ook:Shortlist Zeeuwse Boekenprijs!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>