Verzetsman Corstanje uit Goes geïdentificeerd!


GOES – De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog heeft de stoffelijke resten geïdentificeerd van de tot voor kort vermiste verzetsmannen Nicolaas Corstanje, die in Goes is geboren en Nicolaas van der Horst uit Amsterdam. Beiden werden in de oorlogsjaren door de Duitse bezetter gefusilleerd. Als extra strafmaatregel voor hun families werden zij naamloos op een onbekende plaats begraven. De identificaties kwamen tot stand door middel van DNA-verwantschapsonderzoek. Hiermee komt voor hun nabestaanden na zeventig jaar eindelijk een einde aan de onzekerheid over het lot van hun vermiste familieleden.

Nicolaas Corstanje

De 25-jarige Nicolaas Corstanje werd geboren in Goes. Voor de Duitse inval was hij in opleiding tot vlieger bij de Koninklijke Marine. Tijdens de bezetting was hij in Den Haag werkzaam als kantoorbediende. Wegens zijn verzetsactiviteiten werd hij daar in oktober 1944 gearresteerd en de dag erna op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd en begraven. Na de oorlog kon zijn lichaam niet worden geïdentificeerd en werd hij uiteindelijk naamloos herbegraven op begraafplaats Rusthof in Leusden. Na recente opgraving en na vergelijking van het DNA-profiel van de onbekende met het DNA van de 88-jarige zuster van Corstanje, kon worden vastgesteld dat het om Nicolaas Corstanje ging.

Nicolaas ‘Niek’ van der Horst

Nicolaas ‘Niek’ van der Horst was een verzetsman die in augustus 1942 werd gearresteerd wegens spionage. De 29-jarige reclameadviseur werd in februari 1943 door een vuurpeloton doodgeschoten bij Schiphol. Naspeuringen van een particulier onderzoeker wezen uit dat zijn lichaam mogelijk begraven zou kunnen liggen in een naamloos oorlogsgraf in Hoofddorp. Dit graf werd onlangs voor onderzoek geopend. De identificatie kwam tot stand dankzij de overeenkomst met het DNA van een neef van Van der Horst.

Samenwerking

De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog is een samenwerkingsverband van een aantal Nederlandse overheidsinstanties en partnerorganisaties die de handen ineen hebben geslagen om de ongeveer zeshonderd vermissingen uit de oorlogsjaren op te lossen. De Oorlogsgravenstichting verleende toestemming om de graven van Corstanje en Van der Horst te openen, in nauwe samenwerking met de burgemeesters van de gemeenten Haarlemmermeer en Leusden. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht voerde de opgravingen uit en deed het onderzoek aan de stoffelijke resten. Vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis deden historisch onderzoek en legden contact met de nabestaanden. Hun DNA werd afgenomen door medewerkers van de Politie. In opdracht van het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de Politie voerde het Nederlands Forensisch Instituut het DNA-verwantschapsonderzoek uit. Er zijn nog meer zaken in onderzoek.

Oproep

De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog roept de nabestaanden van vermisten uit de oorlogsjaren op om hun DNA-profiel door de werkgroep te laten registreren, zodat die vermissingen onderzocht kunnen worden. Voor nadere inlichtingen kunnen zij hierover contact opnemen met het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Oorlogsnazorg, postbus 28120, 2502 KC Den Haag, of via het e-mailadres: [email protected]

Lees ook:DNA-afname familieleden vermiste personen!
Lees ook:Onderzoek gevonden been afgerond!
Lees ook:Watersnoodrampslachtoffer geïdentificeerd!
Lees ook:Slachtoffer watersnoodramp opgegraven!
Lees ook:Opgraven onbekende slachtoffers Watersnoodramp!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>