Opening Wandelnetwerk Schouwen-Duiveland!


DREISCHOR – Schouwen-Duiveland heeft een compleet wandelnetwerk met als naam: “Langs water en land”. Het wandelnetwerk wordt officieel geopend op donderdag 18 april in Dreischor. Gedeputeerde van de provincie Zeeland, Carla Schönknecht zal de opening doen. Dit gebeurt samen met wethouder Ad Verseput van de gemeente Schouwen-Duiveland, maar ook met de vrijwilligers van het wandelnetwerk.

De keuze van deze naam is vanzelfsprekend als je bedenkt dat het water op dit voormalige eiland nooit ver weg is en het land uit het water is ontstaan.

Het wandelnetwerk, met een totale lengte van 340 km, is bestemd voor verschillende gebruikers. Bijvoorbeeld:

de bewoner; van een klein ommetje rond dorp of stad tot een lange afstand wandeling van een dag.
de toerist; voor het bezoek aan een bijzondere locatie, van de Zuidkust tot een meerdaagse wandeling rond het eiland, bijvoorbeeld over het Watersnoodpad.
Het wandelnetwerk ontsluit het platteland op plaatsen waar je voorheen niet mocht komen. Zo zijn totaal ruim 21 kilometer paden aangelegd bij boeren over hun akkers of dijken. Het wandelnetwerk is bewegwijzerd volgens het zogenaamde knooppuntensysteem. Dit betekent dat er geen vaste routes zijn maar dat de wandelaar aan de hand van de knooppunten zelf een route kan kiezen. Er wordt een wandelkaart uitgegeven en deze zomer worden in alle kernen overzichtspanelen geplaatst. Het voordeel van een dergelijk systeem is de keuzevrijheid voor de wandelaar, die zijn route, afhankelijk van interesse, conditie en omstandigheden, steeds kan aanpassen. Doordat het netwerk het gehele eiland dekt, kun je zo vanuit de voordeur starten met een wandeling.

Er wordt nog gewerkt aan de realisatie van zogenaamde themawandelingen op het netwerk. Dit zijn bestaande en nieuwe routes rond een bepaald thema; zoals visserij in Bruinisse en landbouw rond Dreischor. Een route die al gerealiseerd is door de KNBLO, is het Watersnoodpad: een 154 km lange route rond het eiland, langs sporen van de watersnoodramp.
Deze themawandelingen zijn, net als de wandelkaart, te koop bij de VVV’s op Schouwen-Duiveland.

Een onderdeel van dit project is ook het herstel van bestaande informatiepanelen langs de routes, in totaal worden er 19 panelen hersteld.
Dankzij de provincie Zeeland en de gemeente Schouwen-Duiveland was er ook geld beschikbaar voor de landschappelijke aankleding. Zo zijn bijvoorbeeld oude populieren gerooid en zijn er 763 bomen (terug-) geplant; onder andere walnoten, kersen, iepen, zomereiken en zwarte populieren op de karakteristieke dijken.

Samenwerking

Het opzetten en realiseren van het wandelnetwerk heeft meer dan 4 jaar tijd gekost.
Vele partners hebben in dit project samengewerkt, waaronder de Provincie Zeeland, gemeente Schouwen-Duiveland, St. Plattelandsvernieuwing Sch.-Duiv., Promotie Zeeland Delta, Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer, de KNBLO, Grevelingenschap, Park Oosterschelde, Zeeuwland, ASD en vele grondeigenaren.

Daarnaast hebben meer dan 30 vrijwilligers meegewerkt aan het uitzetten van themawandelingen, het daadwerkelijk aanleggen van het 330 km wandelpad en het controleren van de routes.

Financiering

Wandelnetwerk is mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zeeland, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland, gemeente Schouwen-Duiveland, de Nationale Postcode Loterij, St. Plattelandsvernieuwing Sch.-Duiv en particuliere eigenaren van dijken.

Kansen voor het toerisme

Met het gereed komen van het Wandelnetwerk zijn de wandelmogelijkheden sterk uitgebreid. Het wandelnetwerk geeft de economie in dit gebied een extra impuls. Voor campings, gastenverblijven, boerderijwinkels, theetuinen, boomgaardterrassen en andere horeca is dit een kans.

Lees ook:Koninklijke onderscheiding voor R. Vercruysse uit Dreischor!
Lees ook:Schouwen-Duiveland culinair goed op stoom!
Lees ook:Imago-onderzoek onder gasten!
Lees ook:Nationale Molendag Schouwen-Duiveland
Lees ook:Brugklassers aan de slag met zwerfafval!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>