Actie Vergroot de Hoop: Geef taxussnoeisel af op Milieustraat!


SLUIS – De gemeenten Sluis, Hulst en Terneuzen en de Zeeuwse ReinigingsDienst (ZRD) roepen alle inwoners van Zeeuws-Vlaanderen op om opnieuw samen met hen de strijd aan te gaan tegen kanker.

Lever hiervoor uw taxussnoeisel in bij de Milieustraat. Zeeuws-Vlaanderen neemt als enige Nederlandse regio deel aan de Vlaamse actie ‘Vergroot de Hoop’. Deze actie is gericht op het verzamelen van taxussnoeisel tot 31 augustus ten behoeve van twee doelen: de productie van kankermedicijnen en het bevorderen van het onderzoek naar kanker.

In de jonge naalden van de Taxus baccata zit baccatine, een stof die verwerkt wordt in geneesmiddelen tegen kanker. 50% van alle chemokuren gebeurt met geneesmiddelen op basis van taxus. Het snoeisel van een taxushaag van 50 meter lang, levert de nodige grondstof voor de behandeling van 1 kankerpatiënt. Dus, hoe meer taxus, hoe meer medicijn.

Eenjarig snoeisel gevraagd

De inwoners van Zeeuws-Vlaanderen wordt gevraagd om als ze een taxus hebben, deze te snoeien vóór 31 augustus. Het gaat hierbij om jong, eenjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter) van hagen van de Taxus baccata. Enkel eenjarig snoeisel bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat de hagen jaarlijks gesnoeid worden. Het taxussnoeisel moet zuiver zijn. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen is waardeloos. Bij het snoeien dient daarom een zeil of doek gebruikt te worden om het snoeisel op te vangen. Bovendien moet het snoeisel droog gesnoeid en bewaard worden. Het snoeisel kan los of in zakken gratis worden afgeleverd bij de milieustraten in Hulst, Terneuzen en Oostburg.

“Vorig jaar is in totaal 45 m3 taxussnoeisel naar de Zeeuws-Vlaamse milieustraten gebracht. Laten we met z’n allen proberen deze hoeveelheid te overtreffen!”, aldus een woordvoerder.

Opgehaald en verwerkt over de grens

‘Vergroot de Hoop’ is een Vlaamse actie. Het taxussnoeisel wordt bij de milieustraten opgehaald door de firma B&C Van Hulle voor verdere verwerking op hun bedrijf in Maldegem-Kleit (België).

Elke m3 aangeleverd zuiver taxussnoeisel levert 50 euro op voor een goed doel, een organisatie die strijdt tegen kanker. De vorige edities van de actie ‘Vergroot de Hoop’ brachten samen al bijna € 850.000,- op voor de kankerbestrijding.

Voor meer informatie over de actie ‘Vergroot de Hoop’ kunt u terecht op de website http://www.vergrootdehoop.be/.

Lees ook:Taxus tegen kanker!
Lees ook:Vergroot de hoop!
Lees ook:Snoeien voor kankermedicijnen!
Lees ook:Inzameling taxus tegen kanker!
Lees ook:Vergroot de hoop!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>