Ontbijten bij burgemeester!


ZIERIKZEE – In meer dan 200 gemeenten waar scholen deze week deelnemen aan Het Nationaal Schoolontbijt, zijn ook schoolklassen te gast voor een ontbijt met hun burgemeester op het stadhuis. Kinderen van een basisschool uit de buurt trakteren de burgemeester op een ontbijt, die daarvoor symbolisch betaalt met een donatie aan War Child, dit jaar naast Bake for Life het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt. Op het stadhuis maken de kinderen en burgemeester kennis met elkaar, terwijl ze samen een boterham eten. Dit initiatief maakt deel uit van Het Nationaal Schoolontbijt, waarbij zo’n 400.000 kinderen op 2.000 basisscholen samen ontbijten. In Zeeland deden verschillende scholen mee.

Van de gemeente Ameland tot Venlo en van Schouwen-Duiveland tot Eindhoven en Deventer geven burgemeesters het goede voorbeeld. Van de 353 gemeenten die deelnemen aan Het Nationaal Schoolontbijt ontvangen meer dan 200 burgemeesters een schoolklas voor een ontbijt op hun werkkamer of in de raadszaal. Bijvoorbeeld in Almere, waar eerste burger Annemarie Jorritsma vandaag met 20 leerlingen van SBO de Watertuin uit haar gemeente een broodje at op het gemeentehuis. Jorritsma: “Vroeger ontbeet ik niet altijd want ik was te gehaast. Nu doe ik dat wel elke dag en voel ik me de rest van de dag beter en minder gehaast.”

Ontbijtgedrag in de provincies

De burgemeesters geven graag het goede voorbeeld om zo het belang van een ontbijt als start van de dag te onderstrepen. Dat dat nodig blijft, blijkt uit onderzoek dat Het Nationaal Schoolontbijt dit jaar hield onder ruim 3.000 basisscholieren uit alle provincies. Dit onderzoek laat zien dat 15% van de kinderen niet of niet altijd ontbijt. Tussen de provincies zijn kleine verschillen in ontbijtgedrag. Zo beslissen scholieren in Noord-Brabant vaker zelf wat ze eten dan in de rest van Nederland (85% versus 74%). In Overijssel geven kinderen zichzelf een hoger cijfer voor hun ontbijtgedrag dan in het overgrote deel van Nederland (8,7 versus 8,4) en leerlingen in Gelderland ontbijten vaker in minder dan 5 minuten (30% versus 23%). In Drenthe kletsen de vaders aanzienlijk veel minder tijdens het ontbijt dan vaders in de meeste provincies (27% versus 43%) en in Flevoland bellen vaders vaker bij hun ontbijt (25% versus 8%).

Donaties aan War Child

Alle burgemeesters betaalden voor hun ontbijtje met een donatie aan War Child, dit jaar naast Bake for Life het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt. War Child ontving woensdag tijdens het Binnenhofontbijt met Kamerleden een cheque van € 75.000. Daarmee helpt War Child in Sri Lanka oorlogskinderen om hun normale leven weer op te pakken. Bake for Life, de organisatie die bakkerijen bouwt in Afrika om kansarmen daar een beter bestaan te geven, ontving dinsdag al een donatie van € 20.000. Deze donaties zijn mogelijk doordat de deelnemende scholen symbolisch € 0,25 per ontbijtje afdragen. Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van het Voedingscentrum en de Maag Lever Darm Stichting. De organisatie is in handen van Voorlichtingsbureau Brood.

Lees ook:Burgemeesters aan ‘t ontbijt!
Lees ook:Kinderen en senioren ontbijten samen in Middelburg!
Lees ook:Middelburgse kids aan het schoolontbijt!
Lees ook:Schoolontbijt in het stadhuis
Lees ook:War Child stunt vandaag met Radio 538 in Vlissingen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>