Ouders tevredener!


MIDDELBURG – Voor de vierde keer onderzocht de Jeugdmonitor Zeeland de leefwereld van jonge kinderen (3 en 4 jaar) en hun ouders.

Eerder vonden onderzoeken onder deze doelgroep plaats in 2001, 2005 en 2009. Alle ouders in Zeeland met een kindje geboren in 2009 ontvingen in april van dit jaar de vragenlijst, waarvan er uiteindelijk 1359 werden ingevuld en teruggestuurd, een respons van 36%. Uit de uitkomsten blijkt onder meer dat ouders steeds meer tevreden zijn over hun woonomgeving, dat ouders meer tijd aan activiteiten met hun kinderen besteden en dat minder peuters naar de peuterspeelzaal gaan. Het aantal uren dat ouders besteden aan werk, huishouden en verzorgen van kinderen is niet veranderd.

Woonomgeving
Ouders zijn in de afgelopen jaren steeds positiever geworden over hun eigen woonomgeving. Op alle gevraagde onderdelen, onder andere de veiligheid van de speelplaats en de mogelijkheden om buiten te spelen, is een toename van de tevredenheid te zien.

Vrije tijd

De meeste peuters spelen dagelijks binnen en kijken ook elke dag televisie. Ook spelen steeds meer jonge kinderen op de (spel)computer of tablet; in 2009 speelde 37% van de peuters hier wel eens op, in 2013 al 59%.
Tegelijkertijd besteden ouders meer tijd aan activiteiten met hun kinderen zoals voorlezen, een spelletje doen of een liedje zingen.

Peuterspeelzaal en kinderopvang
Ten opzichte van 2009 is er een stijging te zien van het percentage 3-jarigen dat wordt opgevangen op een kinderdagverblijf en een lichte daling van het percentage dat de peuterspeelzaal bezoekt. Ouders van 3-jarigen die niet naar de peuterspeelzaal gaan geven vooral als reden aan dat hun kind naar een vorm van opvang gaat.
In voorgaande jaren waren ouders over het algemeen al tevreden over de peuterspeelzaal, maar in 2013 zijn ouders nog positiever geworden.

Combinatie arbeid en zorg In totaal zijn zowel vaders als moeders ongeveer 55 uur per week kwijt aan betaald werk, het huishouden en de zorg voor de kinderen. Dit totale aantal uren is nauwelijks veranderd sinds 2005. Wel is een verandering in de verdeling van deze uren te zien. Zo zijn moeders gemiddeld 3 uur per week meer betaald werk gaan verrichten (gemiddeld 18 uur per week). Deze uren zijn ten koste gegaan van het huishouden. Aan de verzorging van de kinderen wordt gemiddeld 18 uur per week besteed.
Vaders zijn de meeste tijd kwijt aan betaald werk (40 uur gemiddeld). Het huishouden kost hen ongeveer 5 uur per week en de verzorging van de kinderen 10 uur.

Lees ook:Peuterspeelzaal De Heidepoort in Heikant geopend!
Lees ook:Open Dag Peuterspeelzaal Madelief en de Vrije School Zeeland!
Lees ook:Zeeuwse kinderen in de digitale wereld!
Lees ook:VoorleesPippo cadeau voor Boekstartouders!
Lees ook:Huidige generatie ouders ervaart de opvoeding als minder belastend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>