Goed jaar voor musea!


VLISSINGEN / MIDDELBURG – Het jaar 2013 heeft een lichte bezoekerstoename opgeleverd voor de musea in Zeeland, blijkt uit een recente inventarisatie van de SCEZ.

Na enige terugloop in 2012, waarin 430.000 mensen een museumbezoek brachten, is 2013 voor de Zeeuwse musea weer een goed jaar geweest met een bezoekerstotaal van 457.000, een stijging van ruim 6% ten opzichte van 2012.

Uitblinker is het Watersnoodmuseum, met een stijging van 33.160 (+61%) naar 87.160 bezoekers in 2013. Andere musea in de lift zijn: Historisch Museum De Bevelanden (+3.775 bezoekers), Museum De Schotse Huizen (+3.652 bezoekers), Oorlogsmuseum Gdynia (+3.352 bezoekers) en het Zeeuws Museum (+3.151 bezoekers).

Top 5 bezoekersaantallen

Na het topjaar in 2010 (in totaal 475.000 museumbezoeken), was het streven van de gezamenlijke musea (Vereniging van Zeeuwse Musea) om 500.000 bezoekers te halen. Dat aantal is nog steeds niet bereikt, maar de positieve lijn is opnieuw in gang gezet. Het totaal van de 44 geïnventariseerde musea kwam uit op 456.971 bezoekers. De top 5 van de hoogste bezoekersaantallen in 2013 is:
1.Watersnoodmuseum (87.160)
2.Zeeuws Museum (42.116)
3.Stoomtrein Goes-Borsele (33.790)
4.Polderhuis Westkapelle (27.355)
5.Terra Maris (27.091).

Publiekstrekkers

De enorme toename in het Watersnoodmuseum wordt verklaard vanwege alle activiteiten rondom de zestigjarige herdenking van de Ramp van 1953. Andere musea melden interessante tentoonstellingen, publieksevenementen (zoals Museumweekend, MuseumNa|8, ZEEdag, Burghse Dag, Ambachtelijk Weekend en dergelijke), als topdagen in de musea. Sociale media wordt steeds meer ingezet om het publiek en met name jongeren te bereiken. Daarnaast melden musea een stijging in het aantal groepsbezoeken. Er is tevens een toename in het aantal bezoeken met de Museumkaart. Deze kaart is geldig in vijftien Zeeuwse musea.

Landelijke tendens

Landelijk was 2013 een topjaar voor de Nederlandse musea, met een bezoekerstoename van maar liefst 25%. Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging, denkt dat de stijging het gevolg is van spraakmakende nieuwbouw en verbouwingen en dat waren er in 2013 heel wat. Maar wellicht dat ook de bezuinigingen, waarmee vooral landelijke musea in 2011 te maken kregen, veel museumdirecteuren hebben aangemoedigd meer publiek over de vloer te krijgen.

Zeeuwse Ankers

Het jaar 2014 biedt de Zeeuwse musea nieuwe kansen door actiever in te spelen op en deel te nemen aan Zeeuwse Ankers, het nieuwe samenwerkingsverband op het terrein van erfgoed, landschap, cultuur en toerisme (www.zeeuwseankers.nl). Door meer relatie te leggen tussen de collectie en de omgeving, spelen musea meer in op de toeristische markt. En met regelmatige vernieuwingen van de vaste presentaties kunnen de musea rekenen op meer herhaalbezoek, eveneens een landelijke trend.

Collectieve promotie

De Vereniging van Zeeuwse Musea maakt zich ook in 2014 weer sterk voor collectieve promotie voor het museumbezoek in Zeeland, via de Museumgids (vanaf het Museumweekend op 5 en 6 april 2014 verkrijgbaar bij de musea, toeristische en culturele informatiepunten) en via de website www.zeelandzuseumland.nl.

Lees ook:Ruim 8 ton voor Zeeuwse musea van BankGiro Loterij
Lees ook:Het Zeeuws Museum krijgt eretitel Museum van de Maand!
Lees ook:Zeeuws Museum Kidsproof
Lees ook:Museumweekend!
Lees ook:Uitstapjes zijn duur

1 Reacties // Reageer

One thought on “Goed jaar voor musea!

  1. Marjolein

    Zeer leuk! Erg leuk museum

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>