Politie-leiderschapsonderwijs maakt omslag naar operationeel leiderschap!


MIDDELBURG – Bij de Politieacademie start medio 2014 een aantal pilots voor het hernieuwde leiderschapsonderwijs bij de politie. Het onderwijs aan (potentiële) leidinggevenden bij de politie wordt gebaseerd op ‘operationeel leiderschap’

Dit betekent dat leidinggevenden op alle niveaus volop betrokken zijn bij het werk ‘op straat’. Ze kennen hun mensen, hun vak en hun werkomgeving. Het onderwijs aan leidinggevenden bij de politie krijgt verder veel meer vorm in de praktijk, in plaats van in het klaslokaal. Het grootste deel van het onderwijs vindt plaats in de praktijk, of via praktijksimulaties.

WerkgroepDit zijn de uitkomsten van een werkgroep onder leiding van Bernard Welten, het traject ‘Operationeel leiderschap nationale politie’. De werkgroep heeft het leiderschapsonderwijs bij de politie onderzocht en doet aanbevelingen voor de herziening van dit onderwijs. De werkgroep is in 2012, nog voor de start van de nationale politie, ingesteld door korpschef Bouman. Doel was het leiderschapsonderwijs opnieuw vorm te geven, aansluitend bij de cultuuromslag die de politietop op dit moment doormaakt, van beheersmatig management naar operationeel leiderschap.

Praktijk
Kern van het nieuwe onderwijs is de aansluiting bij de praktijk. Kennis en vaardigheden moeten in de praktijk worden gebracht en het onderwijs wordt gebaseerd op werkgerelateerde vraagstukken. Deelnemers moeten de vereisten voor operationeel leiderschap kunnen laten zien in zichtbaar gedrag. Daarnaast staan de waarden van de politieorganisatie centraal (integer, betrouwbaar, moedig, verbindend), zodat de regels en procedures meer in de context worden geplaatst.

Op basis van de ervaringen met de pilots zal het definitieve leiderschapsonderwijs worden ingericht

Lees ook:Nieuwe korpschef!
Lees ook:Inloopavond voor zorgprofessionals!
Lees ook:Nieuwe politie-unit bestrijdt jihadistische content!
Lees ook:Kwaliteitskeuring hoger onderwijs herzien!
Lees ook:Terneuzense gemeenteraad stemt in met opvang 600 asielzoekers op Marina Beach!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>