Internationaal veiligheidscentrum Kanaalzone!


TERNEUZEN – De Provincie Zeeland en de gemeente Terneuzen verlenen gezamenlijk een subsidie van 75.000 euro aan de combinatie Vigiles/BAM voor onderzoek naar de haalbaarheid van een internationaal centrum voor veiligheid in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone. De Provincie betaalt 55.000 euro en de gemeente draagt 20.000 euro bij. De overheden zijn ervan overtuigd dat het veiligheidcluster de regio een extra impuls biedt.

Een eerste stap in de ontwikkeling van het veiligheidscentrum is het opstellen van een businesscase; een kosten-batenanalyse. Deze heeft als doel om de (financiële) haalbaarheid uit te werken, maar is ook bedoeld om relevante partijen aan het project te verbinden.

Testen, trainen en oefenen
Door het samenbrengen van kennis en praktijk op het gebied van trainen, testen en oefenen kunnen processen en technieken worden verbeterd en kan de hulpverlening bij calamiteiten op een hoger niveau worden gebracht. Het centrum richt zich op de chemische procesindustrie, ondergrondse infrastructuur en de maritieme sector.

Aanwezige expertise verder uitbouwenIn de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone is veiligheid een belangrijk item. Door de aanwezigheid van havens en procesindustrie hebben overheid en bedrijfsleven in de loop der jaren veel kennis opgebouwd op dit gebied. Een factor van belang hierbij is het water, waar sleep- en bergingsdiensten van veiligheid hun werkterrein maken. Daarnaast heeft Zeeland expertise op het gebied van ondergrondse veiligheid, door de aanwezigheid van de Westerscheldetunnel, Sluiskiltunnel en complexe buisleidingsystemen. Het veiligheidscentrum wil kennis van chemische, maritieme en ondergrondse veiligheid met elkaar verbinden. Het expertisecentrum kan uitgroeien tot een nieuwe economische activiteit die (inter)nationale klanten trekt om te testen, trainen en oefenen.

Betrokken partijen

Vigiles, een jong bedrijf opgericht door experts uit de veiligheidswereld, heeft zich in 2012 in Terneuzen gevestigd. Voor de verdere ontwikkeling van een veiligheidscentrum is Vigiles een alliantie aangegaan met BAM, een grote Europese bouwonderneming. Naast Vigiles en BAM hebben ook H2K, Westerscheldetunnel,ContainR Media en G4S zich bereid verklaard om (financieel) te participeren in deze ontwikkeling. Dat betekent dat er in totaal al € 150.000 door private partijen is toegezegd.

Investeren in de Kanaalzone Provincie Zeeland, gemeente Terneuzen en Zeeland Seaports werken al jaren intensief (en ook grensoverschrijdend) samen om de economische positie van de Kanaalzone te versterken. Daarbij is er aandacht voor economische projecten, infrastructuur, leefbaarheid en een goede balans tussen havens, industrie en omliggende woongebieden.

Lees ook:Samenwerking politie en Prorail!
Lees ook:Inspiratiekaart ‘De Groene Kanaalzone’ gratis verkrijgbaar!
Lees ook:Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone op PROVADA!
Lees ook:Interactieve maquette Kanaalzone in Portaal van Vlaanderen!
Lees ook:Bijna drie ton subsidie voor algenproject Yara Sluiskil!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>