Koning en koningin bij Four Freedoms Awards!

MIDDELBURG – Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Mark Rutte zijn op 24 mei aanwezig bij de uitreiking van de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Awards in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Ook Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix en Prinses Margriet der Nederlanden zijn bij de uitreiking aanwezig. De minister-president zal een toespraak houden bij aanvang van het programma. Prinses Margriet reikt de Four Freedoms Award uit aan het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC), de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanvereniging (IFRC).

Dit jaar worden de Awards voor de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van vrees uitgereikt aan respectievelijk Maryam Durani uit Afghanistan, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins El Hassan Bin Talal van Jordanië, Dr. Hawa Abdi Diblaawe uit Somalië en Malala Yousafzai uit Pakistan. Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) en de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanvereniging (IFRC) krijgt de International Four Freedoms Award uitgereikt. De Roosevelt Stichting uit Middelburg kent in samenwerking met het Amerikaanse Franklin and Eleanor Roosevelt Institute de Four Freedoms Awards toe aan organisaties en personen die een substantiële, moedige en persoonlijke bijdrage hebben geleverd aan de vrijheid in de wereld.

Elke twee jaar worden vijf Awards toegekend. Vier aan personen wiens inzet direct kan worden verbonden aan een van de vier vrijheden en één aan een persoon of organisatie die zijn functie, persoonlijkheid en invloed langdurig heeft aangewend in dienst van de menselijke vrijheid in al zijn facetten. De Roosevelt Stichting motiveert de toekenning van de Four Freedoms Awards 2014 als volgt:

Vrijheid van meningsuiting

Maryam Durani neemt de onderscheiding voor de vrijheid van meningsuiting in ontvangst. Mevrouw Durani is afkomstig uit de provincie Kandahar in Afghanistan die bekend staat als een Taliban-bolwerk. Tijdens het Taliban-regime (1994-2001) was de stad Kandahar de officieuze hoofdstad van het Islamitisch Emiraat Afghanistan. Durani is een voorvechtster van de rechten voor vrouwen en meisjes. In 2005 werd zij op 21-jarige leeftijd gekozen in het Provinciaal Bestuur van Kandahar. In 2009 werd zij herkozen. Durani is directeur van de non-profit organisatie Khadija Kubra Women’s Association for Culture die vrouwen stimuleert om leidinggevende functies te bekleden. Durani is ook eigenaar van het enige regionale radiostation dat zich specifiek op vrouwen richt.

Vrijheid van godsdienst

Prins El Hassan bin Talal van Jordanië is laureaat voor de vrijheid van godsdienst. De Prins heeft zich in zijn hele werkzame leven hard gemaakt voor wederzijds begrip tussen de Islamitische en de Westerse wereld en het bevorderen van de dialoog tussen Moslims, Christenen en Joden. Hij is initiatiefnemer, oprichter en actief lid van verschillende internationale instituten die de interreligieuze dialoog en waardigheid van mensen bevorderen. Hij is onder andere Emeritus Voorzitter van de World Conference of Religions for Peace.

Vrijwaring van gebrek

De laureaat voor vrijwaring van gebrek is dit jaar Dr. Hawa Abdi Diblaawe. Zij is geboren in 1947 in Mogadishu, Somalië. Mevrouw Hawa Abdi is een Somalische mensenrechtenactiviste en arts. Zij is tevens de oprichter en voorzitter van de Dr. Hawa Abdi Foundation (DHAF). Deze stichting zet zich al dertig jaar in voor gezondheidszorg, scholing, voedsel en onderdak voor kwetsbare groepen, zoals Somaliërs die zijn gevlucht voor het geweld van de burgeroorlog in hun land. Samen met haar twee dochters zet mevrouw Hawa Abdi zich nog steeds in voor een beter leven van vrouwen, kinderen en ouderen in Hawa Abdi Village.

Vrijwaring van vrees

De award voor de vrijwaring van vrees gaat naar Malala Yousafzai. Zij is afkomstig uit de Swat-vallei in Noord-Pakistan en strijdt voor het recht op onderwijs voor meisjes en vrouwen en vrouwenrechten in het algemeen. In 2009 hield Malala op elfjarige leeftijd een blog bij voor de BBC over haar leven onder het Taliban-regime. In 2012 overleefde ze een aanslag op haar leven. Desondanks zette ze haar strijd onverminderd voort en richtte ze onder andere het Malala Fonds op. In 2013 is zij genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede en is daarmee de jongste genomineerde ooit.

International Four Freedoms Award

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) en de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanvereniging (IFRC) hun leden en hun vrijwilligers, zetten zich sinds hun oprichting met hart en ziel in voor de bescherming van mensen in oorlogssituaties en mensen die het slachtoffer zijn van rampen, overal ter wereld. Ze leiden humanitaire hulpoperaties in conflictgebieden zoals Syrië. De medewerkers doen hun werk onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden. Hun werk is van onschatbare waarde voor de wereld. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het ICRC officieel werd opgericht en 150 jaar sinds de Geneefse Conventie van 1864. Dit jaar is het ook honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Deze oorlog leidde tot de oprichting van de IFRC in 1919. De International Four Freedoms Award werd eerder toegekend aan onder andere Nelson Mandela, Kofi Annan, Mohamed Elbaradei, Richard von Weizsäcker, het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en Luiz Inácio Lula Da Silva.

Franklin D. Roosevelt

De Four Freedoms Awards zijn vernoemd naar de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. Zijn voorouders zijn uit Zeeland naar de Verenigde Staten geëmigreerd. De vier vrijheden werden door Roosevelt tijdens de Tweede Wereldoorlog genoemd in een rede tot het Amerikaanse congres: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van geloof, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van vrees. Deze vier vrijheden maken deel uit van de preambule van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die op 10 december 1948 officieel werd aangenomen door de Verenigde Naties. Het Roosevelt Institute uit New York en de Roosevelt Stichting uit Middelburg willen, met de erkenning van de grote verdiensten van de voorvechters die voor deze grondrechten opkomen, de waarde van vrijheid benadrukken, die voor veel mensen in de wereld allerminst vanzelfsprekend of gegarandeerd is.

Lees ook:Maand van de Vrijheid wordt: Four Freedoms door het jaar heen!
Lees ook:Wie krijgt Four Freedoms Award?
Lees ook:Hillary Clinton krijgt Four Freedoms Award
Lees ook:Four Freedoms Inspiration!
Lees ook:Rutte: Respect voor winnaars Four Freedom Awards!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>