Battlefieldtour!

KRABBENDIJKE / NIEUWDORP – Leerlingen uit Duitsland en Zeeland ervaren op donderdag 10 april  op een heel bijzondere manier een stukje van het Tweede Wereldoorlogverleden van Zeeland.

 In het kader van een uitwisselingsprogramma tussen een school uit het Duitse Oberhausen en het Calvijn College, locatie Krabbendijke Appelstraat, gaan ruim zestig leerlingen uit de derde klas van het voorgezet onderwijs op excursie naar het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.

Een onderdeel van het museumprogramma op deze dag is een exclusieve ‘battlefieldtour’ in legertrucks. In oude trucks wordt een rit vanaf het museum in Nieuwdorp naar het monument op de Sloedam afgelegd. Het Bevrijdingsmuseum heeft voor deze bijzondere tour de hulp ingeroepen van veel vrijwilligers van het museum. Oorlogsschrijver Hans Sakkers geeft als gastdocent in het Engels uitleg in het museum en bij het monument op de Sloedam.

Uitwerking

Vrijdag 11 april werken alle leerlingen op de school in Krabbendijke het museumbezoek van donderdag uit. In groepjes plaatsen zij de opgedane kennis over gebeurtenissen tijdens de oorlog in Zeeland op een tijdlijn. Om de samenwerking en het spreken van de Engelse taal te bevorderen, werken de leerlingen in gemengde groepjes en worden er speciale spel- en werkvormen ingezet.

Uitwisselingsprogramma

Het programma op 10 en 11 april is een onderdeel van het uitwisselingsprogramma dat voor het tweede jaar georganiseerd wordt vanuit het internationale scholenproject ‘the untold story’. Dit project gaat over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in de twee samenwerkende landen. De leerlingen maken kennis met de toenmalige oorlogssituatie in elkaars omgeving. Diverse excursies hebben als doel om een stukje inzicht te verschaffen in het dagelijks leven tijdens de oorlog. Van 14 t/m 16 mei 2014 brengen de Zeeuwse leerlingen een tegenbezoek aan Oberhausen.

Musea die nauw betrokken zijn bij ‘the untold story’ zijn het Polderhuis Westkapelle, Wings to Victory en Bevrijdingsmuseum Zeeland. De coördinatie is in handen van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ). Het project wordt financieel ondersteund door de Provincie Zeeland en het Europees Platform.

 

Lees ook:Geert Wilders gaat kat op het spek binden!
Lees ook:Herdenking bij Monument Noorddijk Krabbendijke!
Lees ook:Zeeuwse leerlingen bekijken oorlogsgeschiedenis in Duitsland!
Lees ook:ZeeuwseCultuur….. (20): Bevrijdingsmuseum, Nieuwdorp!
Lees ook:Prinses Margriet opent Bevrijdingsmuseum Zeeland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>