300 miljoen euro voor Vlaams-Nederlandse samenwerking!

MIDDELBURG –  Het Samenwerkingsprogramma ‘Interreg Vlaanderen-Nederland’ is afgelopen woensdag voor de periode 2014-2020 officieel ingediend bij de Europese Commissie. Vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) investeert Europa de komende zeven jaar ruim 150 miljoen euro in Vlaams-Nederlandse projecten rond innovatie, energie, milieu en arbeidsmarkt. Samen met de cofinanciering van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, de Vlaamse overheid, de acht betrokken provincies en andere projectpartners omvat het programma een investering van ruim 300 miljoen euro. Het budget voor grensoverschrijdende projecten stijgt daarmee met ruim 60%.

“Nederland gaat samen met Vlaanderen voluit voor innovatie. Bedrijven krijgen via het samenwerkingsprogramma bijvoorbeeld de ruimte om nieuwe producten te ontwikkelen en te vermarkten, ook over de grens. Bovendien stimuleert het  programma  efficiënt gebruik van hulpbronnen, koolstofarme technologieën en het verbeteren van de aansluiting van aanbod en vraag op de arbeidsmarkt,” voegt de Nederlandse Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma eraan toe.

“Dit is voor Vlaanderen het voornaamste programma binnen Interreg voor bilaterale samenwerking met onze historische partner Nederland. Het nieuwe Interreg V, opvolger van het huidige Interreg IV programma, is een sterk gefocust programma en wordt ingezet binnen een geïntegreerd kader dat gericht is op de creatie en versterking van duurzame groei en jobs. Dit strookt volledig met de Europa 2020-doelstellingen alsook de Vlaamse toekomstvisie zoals beschreven in VIA/PACT2020. Binnen deze algemene opdracht focussen Interreg programma’s op zaken die een geïntegreerde grensoverschrijdende aanpak vereisen door meerdere spelers, sectoren en bestuursniveaus om tot duurzame resultaten te komen. Of op zaken waar zo een aanpak leidt tot bijzondere schaalvoordelen of efficiëntiewinsten die overheden, ondernemingen en burgers ten goede komen. Met deze nieuwe investering kan de grensregio Vlaanderen-Nederland bij de topregio’s in Europa blijven horen,” voegt uittredend Vlaams minister-president Kris Peeters toe.

Het grensoverschrijdend partnerschap Interreg Vlaanderen-Nederland wordt getrokken door de Vlaamse en Nederlandse overheden, de vijf Vlaamse provincies en de drie Zuid-Nederlandse provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Het programmagebied is naar bevolking het grootste eentalige grensgebied in Europa. Er wonen bijna 10 miljoen inwoners op een oppervlakte van 23.746 km².

 “De Vlaams-Nederlandse grensregio is erg dichtbevolkt, er liggen enorme kansen voor innovatie maar ook uitdagingen op milieuvlak. Interreg V is sterk gefocust op vergroening, vernieuwing en meerwaarde voor bedrijven in de regio”, zegt Bram de Kort, Algemeen Directeur van Interreg Vlaanderen-Nederland. “De staatssecretaris, de Vlaamse minister-president en de betrokken provinciebesturen hebben scherpe keuzes gemaakt, en dragen met die focus bij tot de EU2020-doelstellingen voor slimme, groene en inclusieve groei”.

‘Interreg Vlaanderen-Nederland’ krijgt van Europa exact 152.575.585,21 euro ter beschikking, voor de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties uit de acht provincies in de Vlaams-Nederlandse grensstreek.

Voor de periode 2014-2020 zal Interreg focussen op 4 thema’s: innovatie, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, milieubescherming en efficiënte omgang met hulpbronnen, en werkgelegenheid.

De drie betrokken Nederlandse provincies kunnen forse investeringen verwachten. Limburgs gedeputeerde Twan Beurskens is tevreden met de opzet: “Het nieuwe programma biedt nog meer kansen voor innovatie in met name het Midden- en Kleinbedrijf, daar verwacht ik veel van.”

Zijn Noord-Brabantse collega Bert Pauli stelt: “Beter een goede buur dan een verre vriend. Dat veelzeggende spreekwoord geeft al aan dat we de vele kansen voor grensoverschrijdende samenwerking echt moeten benutten. Net als Brabant heeft Vlaanderen van het Europese Comité van de Regio’s voor 2014 de award gekregen voor de beste Europese Entrepreneurial Region. Dat bewijst eens te meer welke enorme kwaliteit beide regio’s in huis hebben.”

Ook Zeeland ziet heel wat kansen. Gedeputeerde Ben de Reu:  “Met dit nieuwe programma kunnen Zeeland en haar Vlaamse buurprovincies met steun van Europa elkaars sterktes benutten. Bijvoorbeeld op gebied van biobased economy, innovatie van aquacultuur en grensarbeid.”

De Europese Commissie heeft drie tot zes maanden nodig om een besluit te nemen over het programma. De programmapartners hopen een eerste oproep voor projectaanmeldingen te kunnen lanceren op een startevent dat zal worden georganiseerd in het najaar van 2014.

 

 

 

 

Lees ook:Europees geld voor Zeeland!
Lees ook:Vlaams Nederlandse Delta conferentie!
Lees ook:Europese subsidies!
Lees ook:Grenzeloze Kanaaltocht!
Lees ook:Grenspark Groot Saeftinghe officieel van start!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>