1,5 miljoen euro voor Bevrijdingsmuseum!

NIEUWDORP - De Gedeputeerde van cultuur in de Provincie Zeeland, Ben de Reu, is blij met de bijdrage van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijdheid en Veteranenzorg.

 Het bestuur van de Stichting Bevrijdingsmuseum Zeeland is verheugd te kunnen melden dat het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) 1,5 miljoen euro subsidie heeft toegezegd voor de uitbreiding van het huidige museum met het Bevrijdingspark Zeeland. De realisatie van het Bevrijdingspark Zeeland is dankzij deze substantiële bijdrage aanzienlijk dichterbij gekomen.

“De Gedeputeerde van cultuur in de Provincie Zeeland, Ben de Reu, is blij met de bijdrage van het vfonds. “Samen met de gemeente Borsele hebben wij via bekostiging van de noodzakelijke gronden de eerste aanzet kunnen geven voor de realisatie van het Bevrijdingspark Zeeland. Het park zal straks niet alleen aandacht schenken aan het verhaal van Zeeland in de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de Slag om de Schelde, maar ook aan het belang en de betekenis van vrijheid. Vrede en vrijheid moet iedereen, van jong tot oud, dagelijks herdenken en beleven. Dat kan straks door niet alleen de Zeeuwse Bevolking, maar ook door diegenen die Zeeland bezoeken en verrast worden wat Zeeland ook in dit opzicht te bieden heeft!”

“De burgemeester van Borsele, Jaap Gelok, is er zeer ingenomen met het Bevrijdingsmuseum Zeeland en de bijdrage die het museum en het nieuwe park leveren aan het toeristisch product van de gemeente. Dankzij de bijdrage van het vfonds kan het museum voortvarend aan de slag met de realisatie van Bevrijdingspark Zeeland. Hierdoor krijgt onze gemeente een waardevolle uitbreiding op het toeristisch-recreatieve product. Ook de andere gemeenten in de Provincie Zeeland kunnen hiervan mee profiteren, dit mede dankzij de nationale uitstraling die het museum met deze uitbreiding gaat verwerven en de Liberation Route Europe die de komende jaren in samenwerking met andere partners binnen de provinciegrenzen zal worden uitgerold.”

Het nieuwe Bevrijdingspark (3 hectare) visualiseert te midden van de Zeeuwse elementen water, strand en polder de oorlogsperiode 1939-1945 en de Slag om de Schelde in het bijzonder. Alle regio’s waar de gevechtshandelingen plaatsvonden krijgen hier een plaats. In het park wordt de unieke en bewaard gebleven noodkerk uit Ellewoutsdijk gereconstrueerd en herbouwd. Deze noodkerk werd na het vernietigen van de oorspronkelijke kerk door een bombardement geconstrueerd uit zgn. nissenhutten. Een tweede uniek element is het Stiltebos, een plek waar ruimte is voor bezinning en reflectie. In het park zal daarnaast een tentoonstellingspaviljoen worden gerealiseerd met vele faciliteiten.

Door realisatie van het Bevrijdingspark zullen de Provincie Zeeland en de Brabantse Wal (waar een groot aantal slachtoffers op de militaire erebegraafplaats(en) in Bergen op Zoom begraven liggen) een forse upgrade krijgen en voor (buitenlandse) toeristen aanzienlijk interessanter worden om te bezoeken.

Door insiders wordt Zeeland en de Slag om de Schelde gezien als het Normandië van Noordwest-Europa. De door de Duitsers gebouwde Atlantikwall is in 1944 slechts op twee plekken door de geallieerden doorbroken; in Normandië en in Zeeland. Het wordt nu hoog tijd dat ook in de rest van Nederland en daarbuiten bekend wordt dat de Slag om de Schelde van eminent belang is geweest voor de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa.

Bij het Bevrijdingsmuseum verzorgen ze diverse activiteiten. Zoals een bloesemrit:

Lees ook:Prinses Margriet opent Bevrijdingsmuseum Zeeland
Lees ook:Investeren in Zeeuws industrieel erfgoed!
Lees ook:Slag om de Schelde!
Lees ook:Subsidie voor Nationaal Park Oosterschelde!
Lees ook:Ontdek Nationaal Park Oosterschelde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>