Begeleiding probleemgezinnen!

MIDDELBURG - Zeeland heeft als één van de eerste regio’s in Nederland een inkoopcontract voor gezinsgericht werken. Op 17 oktober tekenden de Zeeuwse inkooporganisatie (namens alle 13 Zeeuwse gemeenten) en Intervence (per 1 oktober de nieuwe naam van Bureau Jeugdzorg Zeeland) officieel de overeenkomst. Wethouder Saskia Szarafinski tekende namens gemeente Middelburg.

Nu de overeenkomst is getekend kan de begeleiding aan Zeeuwse gezinnen door Intervence ook in 2015 gewoon doorgaan. Het gaat hier om begeleiding met drang of dwang aan gezinnen met ernstige of complexe problemen, waarbij de veiligheid van kind(eren) in het geding is. Daarnaast biedt het ondertekenen van de overeenkomst (budget)helderheid aan alle betrokken partijen én de 100 medewerkers van Intervence.

Wethouder Jo-Annes de Bat van gemeente Goes: “Per 1 januari 2015 verandert de jeugdzorg ingrijpend. Vanaf dan kunnen onze inwoners voor alle vormen van Jeugdzorg en –hulp terecht bij de gemeente. In Zeeland kiezen we bewust voor een integraal ondersteuningsaanbod via gebiedsgerichte teams. Ook Intervence is hierbij intensief betrokken. Hun gezinsgerichte aanpak sluit heel goed aan op onze integrale aanpak in multidisciplinaire teams.”

Gezinsgericht werken

Nelleke Groenewegen, directeur van stichting Intervence: “Wij hebben ons al langere tijd voorbereid op de veranderingen die binnen de (jeugd)zorg gaande zijn. Zo introduceerde Intervence enige tijd geleden een nieuwe vorm van ondersteuning en begeleiding: generiek gezinsgericht werken. Hierbij staat de inzet aan het hele gezin centraal, waarvoor het gezamenlijk opgestelde gezinsplan de basis biedt. Daarin staat wat er nodig is om het gezin zelfstandig de problemen te leren oplossen. Er is vaker én intensiever contact tussen gezinsmanager en het gezin waarbij de ‘eigen kracht’ van gezin en het netwerk wordt benut. Doordat bijvoorbeeld familie of vrienden meedenken en helpen bij het oplossen of voorkomen van problemen”.

Lees ook:Provincie: Geen jeugdzorg meer!
Lees ook:Jeugdzorg wil samenwerken
Lees ook:Juvent opent deuren tijdens Open Dag van de Zorg!
Lees ook:Juvent haakt in op verkiezingen met pleegzorgcampagne Kies mij!
Lees ook:Werving succesvol: 75 nieuwe pleeggezinnen Juvent!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>