Zeeuws Museum net geen winnaar BankGiro Loterij Museumprijs 2015

MIDDELBURG - Het Fries Museum is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2015 en wint daarmee een bedrag van € 100.000. Het museum liet met 40,1% van de stemmen de andere genomineerden, het Zeeuws Museum (32,3%) en het Amsterdam Museum (27,6%), na een nek-aan-nekrace achter zich. Dit jaar werd een recordaantal van 71.469 stemmen uitgebracht op de drie genomineerde musea. De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

Dit jaar werd de BankGiro Loterij Museumprijs uitgereikt aan het streek- of stadshistorisch museum dat het verhaal van de stad of streek op de meest aantrekkelijke manier weet te vertellen, en zo een breed publiek weet aan te spreken. Een vakjury selecteerde de drie musea. Via www.museumprijs.nlkon het publiek van 10 maart tot en met 12 april stemmen op de genomineerde musea.

Volgens de vakjury wordt in het Zeeuws Museum het verhaal van Zeeland op een opvallend originele en vindingrijke manier verteld. Het museum combineert de lokale geschiedenis op een verrassende manier met de actualiteit en vermengt oude kunst prachtig met nieuwe kunstuitingen. Hierdoor is het een museum dat zowel inhoudelijk als visueel aantrekkelijk en spannend is voor een breed publiek.

Recordaantal stemmers

Dit jaar stemde een recordaantal van ruim 71.000 mensen op hun favoriete museum. “Hiermee is de Museumprijs een van de grootste publieksprijzen in Nederland”, aldus Adriana Esmeijer. Tot het einde bleef het een nek-aan-nekrace tussen het Fries Museum (28.689 stemmen) en het Zeeuws Museum (23.059 stemmen). Uiteindelijk kwam het Fries Museum na een eindsprint met een verschil van 5.630 stemmen als winnaar uit de bus. Het Amsterdam Museum eindigde als derde met 19.721 stemmen.

Gevestigde publieksprijs
De BankGiro Loterij Museumprijs is een gevestigde publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste prijs voor musea in Nederland. Inmiddels rekent de Museumprijs zich tot een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Recente winnaars van de prijs zijn het Klok & Peel Museum Asten (2014), Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013), Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010), het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009) en het Hunebedcentrum in Borger (2008). Het oude stemrecord stamt uit 2009. Toen werd er 51.339 keer gestemd op de genomineerde musea.

Lees ook:Zeeuws Museum genomineerd voor BankGiro Loterij Museumprijs!
Lees ook:2 ton voor Zeeuws Museum dankzij deelnemers BankGiro Loterij!
Lees ook:Ruim 8 ton voor Zeeuwse musea van BankGiro Loterij
Lees ook:Zeeuws Museum Kidsproof
Lees ook:Zeeuws Museumcafé genomineerd!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>