ADRZ dringt aan op wijziging beperkende regels!


GOES – Wet- en regelgeving moeten worden aangepast om de zorg in Zeeland in balans te kunnen houden. Dat schrijft de Raad van Bestuur van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid. Alleen als Schippers ingrijpt, kunnen de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in Zeeland gegarandeerd worden, aldus de Raad van Bestuur.
Minister Schippers gaf bij een bezoek in februari aan dat er binnen drie maanden een zorgplan moet komen om de Zeeuwse zorg gezond te maken. Eind juni presenteert een commissie onder voorzitterschap van oud-GGD Zeeland-directeur Victor Slenter een toekomstplan voor de Zeeuwse gezondheidszorg.
In de brief aan de minister wijst het ADRZ erop dat voor het uitgestrekte, dunbevolkte Zeeland maatwerk in de zorg nodig is. ,,De Zeeuwse situatie kent een aantal specifieke knelpunten’’, aldus de Raad van Bestuur. De toegankelijkheid en bereikbaarheid van de zorg staan onder druk, mede door het beperkte openbaar vervoer. De zorg moet dichter bij de patiënt georganiseerd worden, maar daarvoor ontbreekt het aan geld en middelen. Het vestigingsklimaat voor jonge professionals is minder aantrekkelijk. De vraag naar zorg is groter dan wat door verzekeraars wordt gecontracteerd, met als gevolg dat het ADRZ al sinds 2012 voor miljoenen euro’s patiënten behandelt zonder daarvoor een vergoeding te krijgen. Daarnaast gelden sinds de fusie in 2010 voor het ADRZ beperkende regels die niet op andere zorgaanbieders van toepassing zijn. Ook wijst het ADRZ op de concurrentie vanuit België, waar de zorg niet gebonden is aan de strenge regels van de IGZ en NZA en marktwaakhond ACM.
Het ADRZ vraagt de minister de wet- en regelgeving zodanig aan te passen, dat er een einde komt aan de schadelastplafonds, zodat het ziekenhuis alle geleverde zorg ook daadwerkelijk kan declareren. Ook moeten er hogere prijsafspraken kunnen worden gemaakt met zorgverzekeraars en moet normale concurrentie met België mogelijk zijn.
Het ADRZ dringt er bij de minister op aan ‘op korte termijn’ aandacht te besteden aan de problematiek, gezien de zorgelijke financiële situatie waarin het ziekenhuis verkeert.

Lees ook:Willem Geerlings tijdelijk bestuurder bij ADRZ!
Lees ook:ADRZ blij met toekomstvisie commissie-Slenter!
Lees ook:Lisette te Velde nieuw lid Raad van Bestuur ADRZ!
Lees ook:Sein op groen voor samenwerking ADRZ en Erasmus MC
Lees ook:Bestuurder Vos van ADRZ treedt terug!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>