Nog twee weken om jouw Meester Burger te nomineren!

MIDDELBURG – ProDemos is op zoek naar dé Meester Burger van Nederland. Tot en met 30 juni kunnen kandidaten worden aangemeld via www.prodemos.nl. In september maken juryleden Ank Bijleveld, Job Cohen en Art Rooijakkers bekend wie de winnaar is.

Wat is een Meester Burger?

Volgens Job Cohen moet de Meester Burger iemand zijn die bewijst dat ‘burgerschap’ geen holle term is: “Ze zorgen er onder andere voor dat raadsleden, wethouders en burgemeesters geïnspireerd en met positieve energie aan de slag blijven gaan. Zulke mensen zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving”.

 

Nomineer jouw Meester Burger

Met de Meester Burger-verkiezing wil ProDemos – Huis voor de democratie en rechtsstaat – laten zien dat ‘gewone burgers’ invloed hebben op hun directe omgeving. Er wordt gezocht naar aanpakkers, mensen die van wanten weten en zich met hart en ziel inzetten voor hun wijk, dorp of stad. Dat kunnen mensen zijn die al hun energie stoppen in het verduurzamen van hun gemeente of iemand uit de creatieve hoek. Misschien kiezen Ank, Job en Art wel voor een theatermaker die een voorstelling heeft gemaakt over een maatschappelijk probleem. Of wordt het toch de fanatieke blogger die de gemeentepolitiek scherp in de gaten houdt?

Wie zo’n aanpakker kent, kan zijn kandidaat nomineren via: http://www.prodemos.nl/Formulieren/Nominatie-Meester-Burger

Jury

Uit alle aanmeldingen zullen Bijleveld (Commissaris van de Koning in Overijssel), Cohen (bijzonder hoogleraar Universiteit Leiden) en Rooijakkers (presentator) uiteindelijk vijf finalisten kiezen. Die kandidaten presenteren zich op 11 september, tijdens de lustrumviering van ProDemos, in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna maakt de jury bekend wie de Meester Burger is en 2.500 euro prijzengeld en een kunstwerk krijgt.

Op www.prodemos.nl vertellen Cohen en Bijleveld waarom ze het belangrijk vinden dat iedereen op zijn eigen manier bijdraagt aan de democratie. “Persoonlijk ben ik benieuwd naar mensen die met hun initiatieven laten zien dat je als burger meer kunt betekenen voor de democratie dan het uitbrengen van een stem. Daarvan zijn er in Nederland gelukkig meer dan genoeg”, aldus juryvoorzitter Bijleveld.

Lees ook:Is Meester Burger een Zeeuw?
Lees ook:Gezamenlijke aftrap StemWijzer door lijsttrekkers
Lees ook:Theeleut Job Cohen duikt Terneuzense kroeg in!
Lees ook:Zeeland betrokken bij Prinsjesfestival 2016!
Lees ook:Wie wordt de eerste Vlissingse Dichter bij de Zee?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>