Kwetsbare jongeren Walcheren!

VLISSINGEN – De 3 Walcherse gemeenten zijn gestart met een pilot voor de aanpak van kwetsbare jongeren op Walcheren. De gemeente Vlissingen is bestuurlijk trekker van de pilot.

Landelijk is er veel publiciteit over kwetsbare meiden en jongens die verwikkeld zijn in situaties waarbij sprake is van ongewenst (seksueel) gedrag. Ook op Walcheren komen er steeds meer signalen van soortgelijke situaties. Daarnaast blijkt het moeilijk om het hele verhaal goed in beeld te krijgen. Er wordt vaak niet over gepraat en slachtoffers worden vaak bedreigd of onder druk gezet. De rol van sociale media moet hierbij niet worden onderschat. Reden temeer om deze signalen integraal op te pakken. In samenhang met de scholen, Schoolmaatschappelijk werk (SMW), politie en gemeenten.

Veiligheidshuis

Om te komen tot een goede aanpak is er voor gekozen om de coördinatie bij het Veiligheidshuis Zeeland neer te leggen. Alle signalen die te maken hebben met ongewenst gedrag onder kwetsbare jongeren worden hier verzameld. Ook SMW, jeugd- en jongerenwerk en scholen moeten signalen van ongewenst seksueel gedrag doorgeven aan het Veiligheidshuis.
De integrale Proces Coördinator van het Veiligheidshuis doet een 1e check wat er met deze signalen gebeurt of gebeurd is. Vervolgens worden in een tweewekelijks overleg de signalen beoordeeld, geanalyseerd en doorgezet. Als een signaal is doorgezet worden er acties en maatregelen getroffen, zoals een straf, preventie, bestuursrecht of zorg. Een snelle en effectieve interventie is nodig om de pilot succesvol te laten zijn.

Voorlichtingscampagne

Na de voorjaarsvakantie van 2016 start de voorlichtingscampagne: ‘Doe jij dit, dan ben je strafbaar en dit pakken wij aan’. De campagne richt zich op scholen en jongerencentra en gebeurt in samenhang met voorlichting van Indigo en de GGD. Successen die zijn geboekt via straffen, aanpak of persoonlijke begeleiding dienen als ondersteuning van de campagne. Het doel van de campagne is om de jongeren er bewust van te laten worden dat veel dingen die relatief onschuldig lijken, gewoon strafbaar zijn.

Ondersteuning

Voor het uitvoeren van de pilot is een extra bijdrage van € 30.000,- nodig. De gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen en het Ministerie van Veiligheid en Justitie zullen dit bedrag beschikbaar stellen.

Lees ook:Alcoholvrije CSW!
Lees ook:Signalen achter de voordeur!
Lees ook:Vlissingen wil jong tuig braaf maken!
Lees ook:Aanpak verwarde mensen
Lees ook:Jongeren helpen bij zoeken naar werk!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>