Actrice Isa Hoes en Commissaris van de Koning Han Polman verklaren liefde voor Eva!

MIDDELBURG – Actrice Isa Hoes en Commissaris der Koning, Han Polman van Zeeland. , geven tijdens de Nationale Museumweek, vandaag dinsdag 19 april in Middelburg uitleg aan basisscholieren over het sensuele mesheft Eva. De in goud gehulde vergroting van Eva uit het Zeeuws Museum wordt op 19 april om 11.00 uur op de Markt onthuld. Daar staat zij dan maar liefst drie dagen te schitteren. Het 16-eeuwse mesheft, waarvan het origineel slechts 8 cm groot is, is voor de Nationale museumweek uitvergroot tot een, niet te missen, 14 meter hoog gouden pronkstuk. In een ‘Gouden Gesprek’ bevragen Klaas van Kruistum en de aanwezige basisscholieren, Isa Hoes en Han Polman over de betekenis en waarde van ‘Eva’ en andere museumschatten. Dit gebeurt midden op de Markt om zo veel mogelijk passanten te verrassen en te inspireren met het échte goud uit Middelburg.

Onthulling Gouden Eva

Dinsdag 11.00 uur

Markt Middelburg

De collectiewaarde van musea staat dinsdag centraal tijdens de Nationale Museumweek 2016. Door het hele land wordt er veel uitleg en verdieping gegeven over onze kunstcollecties en specifiek over de gekozen “Gouden” kunstobjecten. In Middelburg is dat “Eva”. Dit opzienbarende beeldje ligt voor velen verborgen in het Zeeuws museum, maar tijdens de Nationale Museumweek krijgt heel Zeeland en Nederland het te zien en haar verhaal hopelijk te horen. Volgens het christelijke geloof was Eva de eerste vrouw op aarde. Zij proeft van de verboden appel en verleidt Adam tot hetzelfde. Hiermee verliest de mens zijn onschuld en wordt uit het paradijs verjaagd. Toch heel bijzonder dat er met dit soort messen in de 16-eeuw gewoon werd gegeten. Het mesheft is in Heinkenszand gevonden en is het hele jaar door te bewonderen in het Zeeuws Museum, Abdij 3 in Middelburg.

De Nationale Museumweek 2016 wil weer een zo groot en divers mogelijk publiek bereiken. Ruim 350 musea gaan daarom gedurende die week het publiek confronteren, inspireren en enthousiasmeren met onze kunst, met ons erfgoed, en met ons aller museumschatten; met Ons échte Goud!’ dus. Het beoogde resultaat van de Nationale Museumweek is een sterkere reputatie van alle musea en meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek. De specifieke activiteiten van de verschillende musea zijn te vinden op de site nationalemuseumweek.nl.

Ons Echte Goud

Dichterbij dan je denkt!

Op de site nationalemuseumweek.nl zijn alle activiteiten van de musea te vinden

Bron: Zeeus Museum/Nationale Museumweek

Lees ook:Gouden object!
Lees ook:Zeeuwse museumvrijwilliger is goud waard
Lees ook:Zeeuws Museum genomineerd voor BankGiro Loterij Museumprijs!
Lees ook:Zeeuws Museum net geen winnaar BankGiro Loterij Museumprijs 2015
Lees ook:Museumweek: Ons echte goud

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>