Open dag begraafplaats!


HULST – Op de begraafplaats aan de Glacisweg in Hulst is zaterdag 18 juni een open dag.

Vanaf 9.00 uur tot 17.00 zijn er vertegenwoordigers van Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten aanwezig om de nodige uitleg over de begraafplaats te geven. Ook zijn er enkele natuurhistorische deskundigen aanwezig. Zij geven uitleg over planten, vogels, vlinders, libellen, zweefvliegen, bijen, pissebedden etc. die op de begraafplaats te vinden zijn. Om 10.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur zijn er rondleidingen op de begraafplaats. Deze duren circa anderhalf uur.

Deze begraafplaats werd in 1870 geopend. De oorspronkelijke ingang van de begraafplaats is die aan de Zoutestraat. De toegangspoort aan deze zijde is een rijksmonument. De oudste graven bevinden zich direct links en rechts van deze oude toegangspoort. Hier zijn ook de meeste praalgraven te vinden. Een gedeelte hiervan heeft de status van Rijksmonument. Veel van deze monumenten zijn in de loop der tijd helaas in verval geraakt.
Momenteel is er een werkgroep bezig om een toekomstbeeld te bepalen voor de begraafplaats, dat cultureel erfgoed is. Hierbij zijn onder andere Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en de Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten betrokken. De grafmonumenten die Rijksmonument zijn, blijven sowieso in stand. Velen van hen vertellen een verhaal over de geschiedenis van de stad Hulst. Ook aan de aanwezige oude bomen en het groene karakter van de begraafplaats wordt waarde gehecht.

Belanghebbenden gezocht
Van het merendeel van de graven zijn de grafrechten verlopen en deze verkeren helaas in slechte toestand. Door ouderdom van deze monumenten is het voor vele hiervan niet duidelijk wie de rechthebbenden of belanghebbenden van deze graven zijn. De gemeente is op zoek naar de rechthebbenden van deze graven. Samen met hen wil de gemeente bezien wat er op het gebied van onderhoud en grafrechten dient te gebeuren. Op de kaart op het publicatiebord bij de ingang van de begraafplaats is aangegeven welke graven het betreft.
In de periode van tot 1 juni 2017 kunnen rechthebbenden of belanghebbenden zich melden bij de gemeente Hulst op tel. 140114 (vanuit België: 00-31-114-38900) of via [email protected]

Voor nadere informatie over de opendag kunt u terecht bij de heer  M. Buise op [email protected]

Lees ook:Rondleiding begraafplaats!
Lees ook:Nachtonderzoek naar insecten op begraafplaats!
Lees ook:Werkzaamheden begraafplaats
Lees ook:Markering op te ruimen Terneuzense graven!
Lees ook:Werkzaamheden begraafplaats Stavenisse!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>