Schilderij Sint Sebastiaan gerestaureerd!

HULST - Het schilderij van Sint Sebastiaan, dat al sinds mensenheugenissen in het Hulster stadhuis hangt, is onlangs gerestaureerd en is nu weer in vol ornaat te zien in het stadhuis. Het heeft een nieuwe plaats gekregen in de archiefruimte van het stadhuis.

Het schilderij toont de heilige Sebastiaan die volgens de overlevering omwille van zijn geloof gedood werd door boogschutters. Om die reden wordt hij meestal afgebeeld met pijlen in het lichaam. Het schilderij in het stadhuis van Hulst geeft het moment weer waarop Sebastiaan aan de boom werd vastgebonden.

Het doek is niet gesigneerd, maar deskundigen menen dat het uit de eerste helft van de zeventiende eeuw dateert. Het zou zijn geschilderd door Caspar de Crayer, die ook een afbeelding van Maria schilderde voor de Basiliek van Hulst. Dat doek hangt nu in de kerk op De Klinge (B).

Het schilderij van Sint Sebastiaan zou zijn geschilderd voor de kapel van de Basiliek. Die werd gebruikt door het gilde van handboogschutters, waarvan Sint Sebastiaan patroonheilige was. Na het jaar 1645 en de overgang van de parochiekerk in protestantse handen, zou het schilderij uit de Basiliek zijn verwijderd. Zeker is dat het doek in het jaar 1681 in het stadhuis te Hulst te vinden was. Dit blijkt uit een inventarislijst van dat jaar. Als zodanig is het één van de weinige voorwerpen die resten uit de katholieke tijd van vóór 1645.

De verflaag van het schilderij vertoonde anno 2015 een sterk craquelépatroon en vervuiling. Retouches en vullingen in de verflaag maakten het oppervlak onregelmatig. In het verleden was het schilderij al eens gedoubleerd. Dat zorgde nu voor plooien in het doek.

Het afgelopen jaar is het schilderij gerestaureerd door de firma Art Conservation Europe BV uit Vlaardingen. De genoemde problemen werden door de restauratie opgelost. Het doek staat weer strak en de vergeelde vernis en de retouches zijn verwijderd en opnieuw ingevuld. Daarna werd het schilderij voorzien van een nieuwe vernislaag. De restauratie koste circa 5.000 euro.

Lees ook:Schilderij ‘Gezicht op Antwerpen’ verhuist
Lees ook:Hulst eert redder en promotor van basiliek
Lees ook:Open monumentendag!
Lees ook:Houten dames terug in stadhuis Hulst
Lees ook:Renovatie stadhuis Goes!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>