Samenwerking ‘sensing’ voor veiliger Nederland!

MIDDELBURG – Het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie en de veiligheidsbranche gaan intensiever samenwerken in het gebruik van camerabeelden en data uit andere sensoren. Deze samenwerking tussen publieke en private partijen op het gebied van sensing vergroot de gezamenlijke slagvaardigheid op het gebied van veiligheid.

Dat staat in een verklaring die de minister van Veiligheid en Justitie, de korpschef van de politie en voorzitters van de Nederlandse Veiligheidsbranche en VEBON-NOVB vandaag ondertekenden tijdens een congres over sensing. Sensing is het waarnemen of verzamelen van informatie met betrekking tot een object of persoon met een technisch hulpmiddel, de sensor.

Nederland veiliger maken

Behalve de politie maakt ook de private sector veel gebruik van informatie uit sensoren: meer dan 90% van de beschikbare informatie is afkomstig van camera’s en andere sensoren die beheerd worden door beveiligingsbedrijven en andere private partijen. Politie en beveiligers komen elkaar in hun dagelijkse werk tegen in het gebruik van sensing en kunnen door hun gezamenlijke inspanning Nederland veiliger maken. Zo kan door realtime uitwisseling van informatie binnen de veiligheidsketen de kans om op heterdaad te betrappen worden vergroot.

Breder toepasbaar

Het aantal sensoren neemt naar verwachting toe van vijf naar vijftig miljard in vijf jaar. De sensoren worden goedkoper, breder toepasbaar, vaker gebruikt en kunnen ook steeds meer in netwerken functioneren. Partijen realiseren zich dat aan samenwerking op het gebied van  sensing organisatorische, juridische en ethische voorwaarden zijn verbonden.

Intentieverklaring

Deze onderwerpen stonden ook op het programma van het congres sensing dat betrokken partners vandaag organiseerden. Tijdens het congres spraken zij af om de publiek-private samenwerking op het gebied van sensing verder vorm te geven. Op deze wijze geven het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie en de beveiligingssector uiting aan hun ambitie om Nederland gezamenlijk veiliger te maken.

Uitspraken

Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie – ‘Goede samenwerking op het gebied van sensing maakt direct ingrijpen bij criminele handelingen mogelijk, dat is belangrijk. Daarbij moeten we telkens opnieuw de afweging maken of er sprake is van een goede balans tussen de roep om meer veiligheid en het recht op privacy.’ 

Erik Akerboom, korpschef van de politie  – ‘Met het gebruik van sensoren wordt de heterdaadaanpak van de politie effectiever en efficiënter, waarbij samenwerking met andere partners in de veiligheidsketen alsook private partijen essentieel is.’

Laetitia Griffith, Voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche – ‘De sleutel tot een succesvolle samenwerking is vertrouwen en respect voor elkaars expertise. Beveiligingsbedrijven spelen een cruciale rol in het valideren van signalen, het filteren van data en het doorspelen van nuttige informatie.’

Lees ook:Samenwerking politie en Prorail!
Lees ook:Aanpak grensoverschrijdende criminaliteit!
Lees ook:Veiliger internet!
Lees ook:BeachAlert stranden Ouddorp
Lees ook:Goes wil slot Oostende weer zichtbaar maken!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Samenwerking ‘sensing’ voor veiliger Nederland!

  1. C. Kraam

    Het zal eens tijd worden dat ze hier naar gaan kijken, er valt nog een hoop te verbeteren. Verder een prettig stuk om te lezen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>