Plaatsing klimaatkasten!

VLISSINGEN – Aan een lantaarnpaal in de omgeving van Scheldestraat 24 en Westerzicht 64 in Vlissingen is afgelopen woensdag een klimaatkast opgehangen. Dit kastje meet de windsnelheid, zonnestraling, temperatuur en luchtvochtigheid. Met deze gegevens wordt de hitte in Vlissingen gemeten, ook wel hittestress genoemd. Ook in de gemeente Borsele en in de gemeente Middelburg zijn klimaatkastjes opgehangen.

Hittestress

Niet alleen het menselijk lichaam reageert anders bij hogere temperaturen. Ook in de openbare ruimte kan hitte problemen veroorzaken. Voorbeelden zijn het wegdek dat uitzet, bomen die eerder hun blad verliezen en een sterk gevoel van opwarming op pleinen en andere sterk versteende locaties. Door in kaart te brengen welke rol hittestress speelt in Zeeland, kunnen gemeenten hiermee rekening houden bij de inrichting van de openbare ruimte. Denk aan meer groen en water in woonkernen of het creëren van meer schaduwplekken.
De uitkomsten van het onderzoek worden verwerkt in een rekenmodel en opgenomen in de Klimaatatlas. In de Klimaatatlas worden nu nog gegevens van Rotterdam gebruikt voor de kaart van Zeeland.

Klimaatkastje

De meetapparatuur bestaat uit een kastje dat wordt opgehangen aan een lantaarnpaal. De apparatuur werkt op zonne-energie en geeft geen geluiden of andere signalen die tot overlast voor de omgeving kunnen leiden.
De metingen moeten uitwijzen of de bijzondere ligging van Zeeland effect heeft op de mate van hittestress.

Initiatief

Het onderzoek wordt uitgevoerd om kennis op te doen over de effecten van stijgende temperaturen in Zeeland. De volgende organisaties zijn betrokken bij dit initiatief:

  • Waterschap Scheldestromen en Provincie Zeeland zijn de opdrachtgevers van het onderzoek;
  • Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu levert met het stimuleringsfonds een financiële bijdrage;
  • De Wageningen University of Research en stichting Climate Adapation Services (CAS) publiceren de nieuwe kaarten waarop het effect van stijgende temperaturen in Zeeland zichtbaar is;
  • De gemeenten Borsele, Vlissingen en Middelburg stellen meetlocaties ter beschikking;
  • Rijkswaterstaat Zee en Delta leveren meetgegevens aan van de Ooster- en Westerschelde.

Lees ook:Zeeuwse hittestress: tussenstand na halfjaar onderzoek
Lees ook:Meten van Zeeuws weer!
Lees ook:Fietsveiligheid Veere!
Lees ook:Fietsveilig Veere!
Lees ook:Stijgende lijn dienstverlening Borsele

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>