Peilingbureau’s zagen VVD-winst niet aankomen

MIDDELBURG – De verkiezingsuitslag is bekend en de eerste voorzichtige formatiegesprekken worden al gevoerd. Maar hoe hebben de verschillende peilingbureau’s het gedaan? Ipsos had bijna 90% goed De beste opiniepeiler was Ipsos. Zij voorspelden in hun laatste peiling 134 zetels correct.

Peilingwijzer neemt een gemiddelde van de andere opiniepeilingen en kon op deze manier 132 zetels goed voorspellen. Geen van de peilingbureau’s heeft het grote aantal zetels voor VVD aan zien komen en de meesten voorspelden meer zetels voor PVV. Meespelen met de grote jongens Prendid is nog maar twee maanden live en zij zijn tevreden met het huidige resultaat. Zij verwachten over een jaar een groep deskundige voorspellers te hebben die begrijpen hoe het spelletje werkt. Marco van Schaardenburgh: “Mooi dat we ons kunnen meten met een erkende opiniepeiler als EenVandaag. Bij de volgende verkiezingen spelen we zeker mee met de grote jongens.” Wisdom of the Crowd Prendid is een prediction market en gaat uit van de Wisdom of the Crowd. Een grote groep mensen heeft meer kennis dan een individu. Bij Prendid doen mensen voorspellingen over toekomstige gebeurtenissen en het gemiddelde van deze voorspellingen is een Prendidvoorspelling. De laatste weken was veel aandacht voor de verkiezingen Tweede Kamer.

Lees ook:Prendid: VVD wint en DENK in Tweede Kamer
Lees ook:“OG3NE sneuvelt in voorronde songfestival”
Lees ook:PvdA grote verliezer verkiezing PS 2015!
Lees ook:VVD en PvdA grote winnaars
Lees ook:Tofik Dibi (GL): Liever op de 10e dan 2e plaats!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>