Panorama Pijbes

DOMBURG - Wim Pijbes over het Nederlandse landschap gezien door de ogen van kunstenaar. Daarin komt ook Zeeland aan bod. Vanaf woensdag 22 maart, wekelijks vanaf 20.25 uur te zien op NPO2.

De nieuwe 8-delige serie Panorama Pijbes van start, waarin kunsthistoricus Wim Pijbes, voormalig directeur van Het Rijksmuseum en van Museum Voorlinden, het Nederlandse landschap bekijkt door de ogen van kunstschilders, en de kijker voorziet van een andere blik op kunst. In elke aflevering ontmoet hij kunstkenners, verzamelaars en hedendaagse kunstenaars op zoek naar de schoonheid van ons land. Hij zoekt schilderijen vanaf de Middeleeuwen tot nu, waarop het Nederlands landschap de hoofdrol speelt. Van de Bijbelse landschappen van Bruegel tot de geabstraheerde strandgezichten van Mondriaan en alles daar tussenin.
Zijn weg voert kriskras door ons land; langs de duinen en verstilde heidevelden, via de dynamiek van de haven tot de romantiek van het bos. Hoe zien kunstenaars ons land? Hoe hebben zij ons leren kijken naar het landschap? En wat is er overgebleven van dat landschap dat zo’n grote inspiratiebron vormde voor de schilders? Wat heeft de omgeving veranderd en beïnvloed? Maar ook: wat maakt dat ene doek zo bijzonder voor Pijbes zelf?
Aflevering 1 – De kust
In deze aflevering van Panorama Pijbes zoekt kunsthistoricus Wim Pijbes naar het geheim van het volmaakte zeegezicht. Wat bezielde Mesdag om 30 jaar lang hetzelfde stukje strand te gaan schilderen? Is het licht van Piet Mondriaan aan de Zeeuwse kust te vangen? En wat maakt die einder boven zee zo oneindig volgens fotograaf Bruno van den Elshout?
Producent: Sarphati Media
Woensdag 22 maart gaat d

Lees ook:Panorama Pijbes aan de Zeeuwse kust!
Lees ook:Onzichtbaar Nederland over…Onzichtbaar Zeeland!
Lees ook:Lezing ‘Bomen in de kunst’ in Ter Reede!
Lees ook:Mondriaan Fonds geeft geld aan Middelburgse Vleeshal!
Lees ook:Onzichtbaar Nederland over….water!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>