Eet 800-jarig Middelburg gezond?

MIDDELBURG – Eet 800-jarig Middelburg gezond? In elk geval afgelopen woensdagavond vlogen de gezonde groentes in het rond in de burgerzaal van het stadhuis in Middelburg. TV-kok Pierre Wind bracht de kinderen op een enthousiaste wijze een aantal belangrijke voedingslessen bij.

Ook liet hij de kinderen een eed (eetbelofte) afleggen: ik zal nooit meer zeggen: ‘dat lust ik niet, zonder het eerst geproefd te hebben!’ Als klap op de vuurpijl overhandigde Pierre Wind zijn Smaakleskist aan basisschool de Leeuwenburch. Na de zomer krijgen alle scholen in Middelburg zo’n leskist en komt hij terug om een demonstratie te geven.

UNICEF-ambassadeur en tv-presentator Klaas van Kruistum assisteerde Pierre Wind bij een smaaktest met drie kinderen. Maar dat was niet de voornaamste reden voor zijn bezoek aan Middelburg. Klaas ging met de kinderen in debat over kinderrechten en gezonde en eerlijke voeding. Opvallend was dat de Middelburgse leerlingen al veel wisten. Dat komt door de educatieve vrijwilligers van UNICEF, die afgelopen maanden gastlessen gaven op scholen.

Blijvend aandacht

Commissaris van de Koning, Han Polman, opende de kinderrechtenconferentie en vertelde de kinderen over de relatie tussen de kinderrechtenconferentie en de Four Freedoms Awards. Wethouder Saskia Szarafinski was verheugd over de conferentie en onderstreepte het belang hiervan. “Nog steeds zijn er kinderen in Nederland die geen gezonde voeding krijgen en die soms zelfs zonder ontbijt naar school gaan. Dat vind ik heel erg en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.” De kinderrechtenconferentie was één van de activiteiten het komende jubileumjaar rondom het thema kinderrechten en gezonde voeding. De gemeente werkt hierin nauw samen met de Rotary Middelburg, met hun bestaande project ‘Gezonde start, gezonde toekomst’.

Kinderrechten Award

In oktober van dit jaar wordt in Middelburg de eerste Kinderrechten Award uitgereikt door het College voor de Rechten van de Mens. Adriana van Dooijeweert maakte gisteren de drie genomineerden bekend. Dat zijn: Stichting kinderen van de voedselbank, Jongeren op gezond gewicht (Jogg) en de Alliantie Stop Kindermarketing ongezonde voeding. De uitreiking vindt plaats tijdens een bijeenkomst van de Raad van Europa, in Middelburg.

Culinaire traktatie

Voorafgaand aan de conferentie werden de kinderen verwend met ‘gezonde’ Zeeuwse frietjes van Hans Everse van Zilt-E Ziltzaam Lekker en een zilte hamburger met groenten, klaargemaakt door 2-sterrenchef Edwin Vinke. Ook Anita de Ridder, sportambassadrice van Middelburg en Coby van der Kooi van de Kinderombudsman gaven een presentatie. De avond werd muzikaal opgeluisterd door de band PEER.

Lees ook:Kinderrechten Award
Lees ook:Pierre Wind leert jonge Zeeuwen beter eten
Lees ook:Winnaars Skills for Life Tour!
Lees ook:Terneuzense ogen!
Lees ook:Nieuwe schoolfruitleveranciers!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>