100-100-100 deelnemers goed bezig

HULST – Het 100-100-100 afvalproject ging begin april van start in de gemeente Hulst. 100 huishoudens proberen 100 dagen lang zo min mogelijk restafval te produceren.  En tot dusver zijn ze goed bezig!

Hun restafval wordt apart opgehaald en gewogen. De eerste vier weken werd er gemiddeld 1,23 kg restafval per huishouden per week aangeboden. Daarbij varieerden het aangeboden gewicht van 0 kg tot 40 kg. Bewust inkopen en afval goed scheiden, zijn de manieren om zo min mogelijk restafval over te houden.

De deelnemers krijgen ook iedere week een opdracht. Zo stond de eerste week in het teken van het aantal verpakkingen die op een dag door huishoudens worden geopend. Andere weekopdrachten gingen bijvoorbeeld over de hoeveelheid afval een (warme) avondmaaltijd oplevert, over zwerfafval en over hoe afval te voorkomen.

Nieuw afvalbeleid Hulst
De resultaten van het 100-100-100 project en de reacties er op, worden meegenomen als input voor het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Hulst. Er worden – zowel van deelnemers als niet-deelnemers – veel wensen en opmerkingen ontvangen over de afvalinzameling.

De grote hoeveelheid plastic in ons afval valt velen op. De vraag om het plastic op te halen in plaats van het te brengen naar de oranje inzamelcontainers klinkt veelvuldig. Er zijn meerdere voorstanders van een extra rolemmer voor het plasticafval.

Verder blijkt er een behoefte te zijn aan extra mogelijkheden om van het groen tuinafval af te raken. Veelal wordt, nadat de groene rolemmer gevuld is, de grijze rolemmer opgevuld met het restant aan groenafval. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Voor grote hoeveelheden heeft men de gelegenheid om het overtollige afval kostenvrij op de milieustraat in te leveren. Desondanks komt er naar voren dat een tweede groene container gewenst zou zijn. Dit is momenteel reeds mogelijk. Dat kost momenteel echter jaarlijks wel 174,50 euro extra.

Ook wordt meermaals het idee geopperd om een combinatiecontainer te voorzien. Bij een combinatiecontainer is er sprake van een rolemmer die is opgedeeld in twee compartimenten; zodat er twee verschillende afvalsoorten in kunnen worden gedeponeerd.

Tenslotte gaan veel reacties over de verpakkingen van de producten die we kopen. Alles zit in één of meerdere verpakkingen. Ook producten waar dit wellicht helemaal niet voor nodig is. Meer informatie over dit onderwerp: www.meldpuntverpakkingen.nl

Lees ook:GTF, de groene rolemmer in
Lees ook:100-100-100-project halverwege
Lees ook:Afvalinzameling verandert
Lees ook:Laatste weken van 100-100-100-project
Lees ook:Andere afvalinzameling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>