Sluiting Consultatiebureau Yerseke

KRUININGEN – De consultatiebureaus van Kruiningen, Hansweert en Krabbendijke zijn afgelopen jaar samengevoegd in Kruiningen in Bachten Vaete.

Begin 2016 is door de gemeenteraad en het college de intentie uitgesproken op termijn ook het consultatiebureau van Yerseke samen te voegen in Kruiningen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de nieuwste landelijke werkwijze m.b.t. de jeugdgezondheidszorg. Per 1 mei 2017 is, conform besluitvorming in de gemeenteraad, het consultatiebureau in Yerseke daadwerkelijk gesloten en kunnen ouders terecht in Kruiningen.

Ruimere openingstijden en bundelen van voorzieningen

Het centreren van consultatiebureaus heeft een aantal voordelen voor de jonge ouders. Doordat meer kinderen op bezoek komen in het gecentreerde consultatiebureau is dit consultatiebureau (bijna) alle dagen van de week geopend. Wanneer het consultatiebureau in elke kern zou blijven, zou deze maar een beperkt aantal dagdelen per week of zelfs per maand geopend zijn. Centreren heeft voor ouders dus het voordeel dat zij op de dag dat het hen het beste uitkomt naar het consultatiebureau kunnen  gaan.
De GGD is tevens van mening dat het centreren en bundelen van voorzieningen de kracht van de voorzieningen versterkt (Centrum Jeugd en Gezin (CJG), Jeugdhulp, Buurtzorg en het wijkteam van de politie). Dit past daarmee ook erg in het beleid rondom 1 gezin, 1 plan.

In de praktijk

De meeste bezoeken aan het consultatiebureau vinden plaats in de eerste vier maanden van het leven van een baby. Daarna komen ouders nog maar minimaal op bezoek. Daarnaast kan het consultatiebureau of het CJG te allen tijde worden geraadpleegd als ouders vragen hebben. Dit gebeurt vaak telefonisch of via de e-mail. De bezoeken aan het consultatiebureau zijn voornamelijk van belang bij de inentingen en bij de korte testjes om de (motorische) ontwikkelingen van een kind te blijven volgen.

In Reimerswaal wordt al enige tijd het 18 maanden huisbezoek extra ingekocht bij de GGD. Dit betekent dat de GGD op huisbezoek gaat bij elk kind dat 18 maanden is. Tijdens dit onderzoek worden verschillende aspecten in beeld gebracht die te maken hebben met gezond opgroeien en opvoeden. Ook krijgt de GGD inzicht in de interactie tussen ouder en kind in de thuissituatie.

Bereikbaarheid

De gemeente is zich ervan bewust dat deze verandering enige gewenning/aanpassing vraagt van de ouders van jonge kinderen in Yerseke. Door de flexibele openingstijden van het consultatiebureau gaan gemeente en GGD er vanuit dat het voor iedereen mogelijk is een passend moment voor bezoek in te plannen.
Hiervoor kan onder andere gebruik gemaakt worden van de buurtbus. Deze rijdt elk uur en stopt op loopafstand van het consultatiebureau.
In bijzondere gevallen kan in overleg met de GGD incidenteel maatwerk geboden worden.

 

Lees ook:Informatie extra vaccinatiespreekuren risicogroepen mazelen!
Lees ook:Extra vaccinatiespreekuren risicogroepen mazelen!
Lees ook:Bronzen Smiley voor kinderafdeling ADRZ!
Lees ook:Is uw kind geboren in 2013?
Lees ook:Huidige generatie ouders ervaart de opvoeding als minder belastend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>