Zeeland zonder zelfmoord

MIDDELBURG – De campagne “Stel de vraag van je leven” is onderdeel van het suïcidepreventieproject Zeeland Zonder Zelfmoord. Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 1.850 mensen als gevolg van suïcide. De campagne heeft als doel iedereen ervan bewust te maken dat aan dit maatschappelijke probleem iets te doen is.

Op praten over zelfmoord rust een groot taboe. Het is een pittig onderwerp. Veel mensen vinden het niet gemakkelijk om over dit onderwerp te beginnen.

Stel, je maakt je zorgen om je vader, je vriendin, je broer, je leerling, je buurman of je collega. Door de juiste vraag te stellen, kun je een gesprek beginnen. Omdat je met deze vraag serieus verschil kan maken, het verschil tussen leven en dood, noemen we dit ‘de vraag van je leven’. Het is het fijnst als je je vraag op een open manier stelt, zonder boos te worden en zonder oordeel. Vraag bijvoorbeeld: ‘Denk je weleens, van mij hoeft het niet meer?’ óf ‘Denk je weleens, ik wil zo niet verder?’ Luister naar het verhaal en schakel een deskundige in zoals de huisarts of de behandelaar. Op www.113.nl lees je precies hoe je dit doet.

Praten helpt

Zelfmoord is een daad van wanhoop, vaak een gevolg van een grote persoonlijke crisis. Niemand wil echt dood, maar sommige mensen willen niet meer zo verder leven. Veel mensen zeggen dat ze vreselijk opgelucht waren toen eindelijk eens iemand het gesprek met ze aanging. Want: als ze er met iemand over kunnen praten, lucht dat op.

Ook behoefte om eens met iemand te praten? Of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Kijk op www.113.nlof bel 0900-0113.

Lees ook:Het taboe op zelfmoord helpt mensen niet
Lees ook:‘Hey! Het is oké’ campagne maakt depressie bespreekbaar
Lees ook:Facebookpagina Zeeland Samen Gezond!
Lees ook:Zeeuwse meningen (48): Wordt Zeeland crimineler?
Lees ook:Herfsttip (6) Denk eens aan eenzame mensen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>