Houten dames terug in stadhuis Hulst

HULST - In de centrale hal van het stadhuis te Hulst zijn de twee houten dames: Vrouwe Justitia en Vrouwe Prudentia, terug op hun vertrouwde plek. Beide beelden werden de afgelopen tijd in hun oude glorie hersteld.

De beelden herinneren ons aan de eeuwen vóór 1800, toen er – op het grondgebied van de huidige gemeente Hulst – een baronie bestond. Het dagelijkse bestuur daarvan werd gevormd door zeven schepenen, die werden aangesteld door de baron. Zij vormden een college dat volledige bestuurlijke en rechterlijke macht bezat over de inwoners van de baronie.

Vrouwe Prudentia en Vrouwe Justitia werden in 1792 door Willem, graaf van Hogendorp en baron van Sint Jansteen, geschonken aan de toenmalige gemeente Sint Jansteen.

De beelden werden in het parochiehuis geplaatst en wel in het vertrek waar de schepenen zetelden als rechtbank.

Vrouwe Prudentia symboliseert de voorzichtigheid. De spiegel staat voor zelfkennis en onpartijdigheid en de slang symboliseert oplettendheid. Vrouwe Justitia symboliseert de gerechtigheid. De weegschaal is het symbool voor het afwegen van alle argumenten. Het zwaard staat voor de macht vonnissen uit te voeren.

Naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling in 1970 – toen de gemeente Sint Jansteen werd opgeheven – verhuisden de beelden naar het stadhuis in Hulst. Daar kregen ze een plaats in de raadzaal. In 1993 kregen ze een nieuwe plaats in de centrale hal van het stadhuis.

De naam van de beeldhouwer is niet bekend.

Tijdens de restauratie werden de beelden – die zijn gemaakt van lindenhout – volledig schoon gemaakt en werden losse onderdelen verlijmd. Daarnaast werden scheuren, gaten en dergelijke opgevuld. Ook werden de ontbrekende onderdelen, de spiegel bij Vrouwe Prudentia en de weegschaal bij Vrouwe Justitia, gemaakt en terug aangebracht. Tenslotte zijn beide beelden voorzien van een beschermlaag.

De restauratie werd uitgevoerd door IPARC, het International Platform for Art Research & Conservation uit Melsbroek (B). De restauratie kost zo’n 8.300 euro excl. Btw.

 

 

Lees ook:Schilderij Sint Sebastiaan gerestaureerd!
Lees ook:Inbreker houdt huis in bedrijfspand Sint Jansteen: duizenden euro’s weg!
Lees ook:Inbrekers in de boeien!
Lees ook:Buurtbus via Sint Jansteen
Lees ook:Politie zoekt woninginbrekers en dronken bestuurders!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>