Bestuurlijke Zeeuwse samenwerking

MIDDELBURG - Hoe gaan Zeeuwse overheden invulling geven aan bestuurlijke samenwerking in de provincie? Die vraag staat centraal in het onderzoek van de commissie ‘externe spiegeling’. Het College heeft op dinsdag 5 september de leden van deze onafhankelijke commissie benoemd.

De volgende personen nemen deel in de commissie:

  • Giel Janssen; oud-burgemeester van Halderberge en Cromstrijen (voorzitter)
  • Scarlett Kwekkeboom-Janse; zelfstandig ondernemer
  • Gerard Langeraert; oud-onderwijsbestuurder Perspecto, voorzitter CPOZ, zelfstandig ondernemer onderwijszaken

Meer slagkracht

Balkenende concludeerde in juni 2016 in zijn rapport dat er een gebrek is aan (bestuurlijke) slagkracht in Zeeland. Om de provincie aantrekkelijk te houden als woon- en vestigingsregio, zijn vernieuwende vormen van samenwerking onontbeerlijk. Die notie sluit aan op het bestuurlijk voornemen uit het coalitieakkoord om de samenwerking tussen Zeeuwse overheden te versterken.

De afgelopen periode zijn veel taken van het Rijk naar provincies overgeheveld en andersom. Decentrale overheden zijn daardoor beter in positie gebracht om samen met hun partners maatschappelijke opgaven aan te pakken. Om te bekijken wat nog beter kan, laten we het openbaar extern spiegelen, in relatie tot de maatschappelijke opgaven. Doel is een verbetering van de gezamenlijke slagkracht en het laten horen van één Zeeuws geluid richting Den Haag en Brussel. Een actieve lobby en een effectieve inzet van onze lobbyisten zijn van groot belang voor Zeeland. Samen bereiken we meer resultaat voor Zeeland, samen houden we onze provincie sterk en benutten we kansen.

Werkwijze

Komend najaar gaat de commissie het gesprek aan met bestuurders van alle Zeeuwse overheden: waterschap, gemeenten en Provincie. Dat is een vervolg op de gesprekken die eerder zijn gevoerd in het kader van de proeftuin ‘Maak verschil’. De reacties van de overheden over dit voornemen zijn over het algemeen positief. Daarnaast wil de commissie maatschappelijke instellingen en het bedrijfsleven betrekken.

Lees ook:Ook onder de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) blijven de Zeeuwse overheden samenwerken
Lees ook:Zeeland bundelt krachten!
Lees ook:Samenwerking overheden!
Lees ook:Ook onder de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) blijven de Zeeuwse overheden samenwerken
Lees ook:Zeeuwse zorgverkenner!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>