Jos Hommel uit Oud-Vossemeer wint Gouden Buur Award Zeeland

OUD-VOSSEMEER – De 68-jarige Jos Hommel uit Oud-Vossemeer is verkozen tot Gouden Buur 2017 van de provincie Zeeland. Buurtapp Nextdoor ontving honderden nominaties voor de prijs in aanloop naar Nationale Burendag zaterdag 23 september.

Regelmatig worden ze voor lief genomen: die ene buurman of buurvrouw die je altijd om hulp kunt vragen. Die zich op een bijzondere manier inzet voor de buurt en waarvan iedereen zijn of haar naam kent. Deze buurtbewoner zet Nextdoor, de buurtapp waar de helft van alle Nederlandse buurten op actief is, in het zonnetje met de Gouden Buur Awards. In Zeeland blijkt deze onmisbare buur te wonen in het dorpscentrum van Oud-Vossemeer.
“Jos maakt niet alleen voor de straat het verschil maar voor de hele gemeenschap”, vertelt Tamar van de Paal, Country Manager Nextdoor Nederland. “Voor een dorp is het belangrijk om zo’n betrokken bewoner als Jos Hommel, die zich inzet om de historische dorpselementen in eren te herstellen en veel sociale activiteiten voor bewoners organiseert, te hebben. Daarom verdient hij deze Gouden Buur Award.”
‘Jos probeert de glorie van ons dorp te herstellen’
“Altijd staat hij voor zijn buren klaar”, vertelt Josien Sparnaaij, die Jos nomineerde voor de Gouden Buur Award. “Wekelijks zet hij de vuilnisbak buiten van zijn oudere buurvrouw, hij spaart oud-ijzer op om van de opbrengsten nieuwe buurtactiviteiten te organiseren en hij is trainer bij de lokale judovereniging.” Voor Josien is het duidelijk: “Jos is een aanwinst voor de buurt. Ook stond hij direct voor mij klaar toen ik met spoed naar de huisarts moest. Ik had mijn duim doormidden gezaagd en hij was de eerste aan wie ik dacht om een lift te vragen.”
Daarnaast heeft Jos een belangrijke missie voor Oud-Vossemeer. “Hij probeert het dorp nieuw leven in te blazen en het historische karakter van Oud-Vossemeer te herstellen. Door zijn toedoen kwam de historische hoefstal, de travalje, terug. Nu wil hij de waterpomp weer in het straatbeeld terugkrijgen. Hij wil de historie van ons dorp weer doen herleven. Toen ik over de Gouden Buur Award hoorde moest ik direct aan hem denken”, vertelt Sparnaaij.
Nextdoor’s Gouden Buur Awards
In Nederland maken bewoners uit meer dan 5.000 buurten al gebruik van Nextdoor om makkelijk contact te leggen: om elkaar te helpen, de buurt veilig te houden, een oppas te vinden of samen een speeltuintje op te knappen. In een toenemende individualistische samenleving biedt Nextdoor hiermee een moderne oplossing om het contact op straat en de cohesie in de buurt te versterken. In de provincie Zeeland zijn al 80 buurten actief op de buurtapp Nextdoor. Van de Paal: “Hopelijk kunnen we buren uit de andere 273 buurten in Zeeland ook inspireren om zich op deze manier in te zetten voor de buurt”.
Dat een beetje naar elkaar omkijken veel kan betekenen voor een buurt blijkt. Onderzoek* in opdracht van Nextdoor laat ziet dat 70% van de Nederlanders bereid is meer te doen voor buren, maar men weet vaak niet wie deze hulp kan gebruiken. Andersom weet 40% niet aan wie ze hulp kunnen vragen wanneer dat nodig is. Nextdoor brengt die buren makkelijker bij elkaar. “Bewoners geven om hun buurt en zijn enorm innovatief om samen voor lokale problemen oplossingen te vinden. Met deze Gouden Buur Awards willen we dat zichtbaar maken en die buren in het zonnetje zetten die ervoor zorgen dat het eigenlijk elke dag een beetje Burendag is,” aldus Van de Paal.
In elke provincie van Nederland is één Gouden Buur verkozen. Voor sommige winnaars is de award nog een verrassing. Het overzicht met de verhalen van alle Gouden Buren staat daarom vanaf dinsdag 26 september op: https://blog.nextdoor.nl/.
*Het onderzoek is gebaseerd op een steekproef onder ruim 1.000 Nederlanders, uitgezet door onderzoeksbureau Research Now. Het gehele onderzoeksrapport is hierte downloaden.

Lees ook:Buurtpreventie Apps
Lees ook:Boer zoekt Buur voor zonnepanelen in Zeeland!
Lees ook:Veel Middelburgers vieren Burendag!
Lees ook:Zorgzame burendag!
Lees ook:Werkzaamheden Oud-Vossemeer!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>