Tweede Kamer in Zeeuws-Vlaanderen

OOSTBURG – Leden van Tweede Kamercommissie Wonen & Rijksdienst hebben afgelopen vrijdag een werkbezoek gebracht aan de gemeente Sluis. De Kamerleden werden daar ontvangen door wethouder Peter Ploegaert en gedeputeerde Harry van der Maas.

Het werkbezoek aan Zeeuws-Vlaanderen is een initiatief van de K6. Dat is het netwerk van de provincies met één of meer krimpregio’s: Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland, Limburg en Zeeland. Hoewel deze regio’s onderling erg verschillen, hebben ze te maken met dezelfde uitdagingen. Zo kennen deze regio’s relatief veel leegstand in bijvoorbeeld schoolgebouwen, buurt- en dorpshuizen en cultuurvoorzieningen.

De Kamerleden lieten zich in Oostburg informeren over de uitdagingen van krimpregio’s. Zo vertelde Frank Neefs van het Zwin College over de problematiek waarmee de middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen te maken hebben. Ook waren er presentaties, onder andere van prof. dr. ir. Bettina Bock, bijzonder hoogleraar bevolkingsdaling en leefbaarheid aan de Rijksuniversiteit Groningen

De kracht van Oostburg en Cadzand-Bad

Tijdens een rondleiding door Oostburg kreeg het gezelschap de resultaten te zien van het project Aantrekkelijk Oostburg. Dit project zet in op evenwicht op de woningmarkt en versterking van de centrumfunctie van de stad. Ondernemers, overheden en inwoners hebben daar samen een bijdrage geleverd. Het centrum van de stad heeft een fikse opknapbeurt gekregen; ook de bereikbaarheid is fors verbeterd.

Na het bezoek aan Oostburg vertrokken de commissieleden naar Cadzand-Bad. De bouw van appartementen en de nieuwe jachthaven geven hier een impuls geven aan de economische vitaliteit van West-Zeeuws-Vlaanderen. Het project in Cadzand-Bad illustreert de kracht van de regio en laat de betekenis van het toerisme voor Zeeuws-Vlaanderen zien.

Maatwerk gevraagd

Er gebeurt veel in Zeeuws-Vlaanderen, waar ook andere gebieden in Nederland in de toekomst veel van kunnen leren. We pakken de uitdagingen in de regio aan, bijvoorbeeld met het Centrum voor Toptechniek in Terneuzen en de concentratie van middelbare scholen in Oostburg.

Tegelijkertijd vroegen de (Zeeuwse) bestuurders tijdens het werkbezoek aandacht voor dossiers die een gezamenlijke aanpak van gemeenten, provincie en Rijk vereisen. De oproep aan de Kamerleden is dan ook om specifiek beleid te ontwikkelen voor het Randland. Zeeuws-Vlaanderen en andere krimpregio’s hebben er dringend behoefte aan. Gedeputeerde Harry van der Maas geeft daarbij de voorkeur aan maatregelen die de structuur in krimpregio’s versterken. “Economische vitaliteit is van groot belang om te voorkomen dat de leefbaarheid van de regio achteruit gaat.”

Lees ook:Juvent start dependance Dagbehandeling Oostburg!
Lees ook:Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen
Lees ook:Informatieavond pleegzorg Juvent Terneuzen!
Lees ook:Voortgezet onderwijs blijft
Lees ook:Aanpak runderziekte!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>