Nieuw tv-programma Cold Case: dader gezocht

MIDDELBURG – In Nederland zijn er ongeveer 1500 cold cases; onopgeloste zaken waar een minimale gevangenisstraf van twaalf jaar op staat. Dankzij verbeterde technieken, nieuwe getuigen of puur door vasthoudendheid van het rechercheteam, volgt er soms na jaren toch een doorbraak. Dat is precies waar coldcaseteams uit het hele land op inzetten met het nieuwe SBS6-programma Cold Case: dader gezocht, dat zondagavond 1 oktober voor het eerst te zien was.

Het is in de eerste plaats voor nabestaanden onverteerbaar als de moord op een dierbare niet wordt opgelost. Maar ook aan menig politiemedewerker blijft het knagen dat daders van ernstige delicten soms vrijuit gaan. Die oude (moord)zaken verdwijnen vaak voor jaren op de plank, maar soms is er aanleiding om zo’n zaak af te stoffen en opnieuw onder de loep te nemen.

Reportages en reconstructies

In Cold Case: dader gezocht belichten de omroep, OM en politie oude zaken aan de hand van reportages en reconstructies op diverse locaties. Ook worden verschillende tests uitgevoerd. De kijker kijkt als het ware mee tijdens het onderzoek. In de studio interviewt presentatrice Sandra Schuurhof de politiewoordvoerder van het betreffende coldcaseteam.

Wroeging

Door de hernieuwde en uitgebreide aandacht op televisie hopen rechercheteams op nieuwe tips van het publiek. Relaties tussen mensen kunnen veranderen of iemand overlijdt, waardoor getuigen nu ineens wel willen praten. En soms krijgen mensen alsnog wroeging. Het is eerder voorgekomen dat betrokkenen de last van de wetenschap niet langer konden dragen en na jaren toch met een bekentenis kwamen. Publieke aandacht kan daar de aanleiding voor zijn.

Oude sporen, nieuwe technieken

Maar ook moderne technieken kunnen voor een doorbraak zorgen. Waar vroeger bijvoorbeeld een behoorlijke hoeveelheid bloed nodig was voor een DNA-profiel, kunnen experts tegenwoordig uit minieme sporen van onder andere bloed, huid of haren al belangrijke informatie halen. Ook daar zal het programma uitgebreid aandacht aan besteden. Wat dat betreft is het programma vergelijkbaar met Opsporing Verzocht, maar dan puur gericht op oude zaken. En bij Cold Case: dader gezocht staat een hele uitzending in het teken van slechts één zaak. Daardoor is er meer ruimte om te laten zien wat de politie doet.

Informatie en tips

Cold Case: dader gezocht is zes weken lang elke zondagavond te zien van 21.30 tot 22.30 uur bij SBS6. Op politie.nl is voor het programma een speciale pagina gemaakt. Daar vindt de kijker alle informatie over de cold cases uit de uitzendingen. Ook kan het publiek er tips achterlaten. Als er in de nasleep van de uitzendingen nieuwe ontwikkelingen te melden zijn, komen die aan bod in Hart van Nederland. Groot nieuws wordt vanzelfsprekend landelijk bekend gemaakt. Uiteraard is ook het Openbaar Ministerie bij de totstandkoming van dit programma nauw betrokken.

Overzicht uitzendingen

Het gaat bij Cold Case: dader gezocht om oude moordzaken die recentelijk zijn heropend, omdat er bijvoorbeeld nieuwe informatie is binnengekomen of omdat bewaarde sporen opnieuw zijn onderzocht. De coldcaseteams hebben die zaken geprioriteerd en daaruit zes (dubbele) moorden geselecteerd. Ze staan hieronder kort beschreven. Overigens kan de volgorde van uitzenden nog wijzigen.

Eenheid Midden-Nederland
Zaak: Cassandra van Schaijk
Een 17-jarig meisje dat in de nacht van 23 op 24 maart 2007 ging stappen in Almere en daarna niet thuis is gekomen. 3 weken later werd haar levenloze lichaam teruggevonden in de Noorderplassen. De doodsoorzaak is nooit achterhaald en het blijft tot op heden een raadsel hoe haar lichaam in de Noorderplassen terecht is gekomen.

Eenheid Oost-Nederland
Zaak: Hugo Bootsma
Een 46-jarige zakenman die door 16 messteken in zijn eigen woning om het leven is gebracht. Het feit heeft op 4 december 1995 plaatsgevonden, vandaar dat de zaak in de volksmond de Sinterklaasmoord wordt genoemd.

Eenheid Midden-Nederland
Zaak: Ruud DeRanitz
De 53-jarige Jonkvrouw Rudolphine DeRanitz is op 13 maart 1991 dood gevonden in haar eigen woning aan de Zaan in Woerden. DeRanitz werkte destijds als vrijwilligster in het buurthuis. De recherche houdt er rekening mee dat ze de dader(s) in deze hoek moet zoeken.

Eenheid Rotterdam
Zaak: Blaroek (dubbele moord)
Het pasverliefde stelletje Patricia van Blarcum en Bertus Broek werd op 16 maart 1991 in de Rotterdamse woning van Bertus om het leven gebracht. Beide slachtoffers zijn door schoten om het leven gebracht maar daarna ook nog met een mes bewerkt. In de woning zijn geen braaksporen aangetroffen, dus waarschijnlijk kende Bertus zijn moordenaar en heeft hij zelf de deur van hem opengedaan.

Eenheid Den Haag
Zaak: Maarten Redeker
De 29-jarige Maarten Redeker was homoseksueel en werkte als bejaardenverzorger. Hij is op 16 maart 2007 dood aangetroffen in zijn eigen woning. Waarschijnlijk heeft hij hier al een paar dagen gelegen

Eenheid Midden-Nederland
Zaak: Ger (oma) Bindi
Op 9 juni 2005 gaat Gijsbertha Bindi poolshoogte nemen bij haar moeder omdat de thuiszorg voor de deur staat en er niet word opengedaan. Tot haar grote schrik vindt ze haar moeder dood in bed. Ze is door een misdrijf om het leven gebracht. De 94-jarige Ger Bindi woonde alleen in een woning aan de Gruttersdijk in Utrecht.

Lees ook:Cold case-teams Nederland telt honderden ‘mond-tot-mondgetuigen’!
Lees ook:Nieuwe Coldcasekalender
Lees ook:‘Coldcasekalender’!
Lees ook:Nieuwe impuls voor cold case Sluis
Lees ook:Moordonderzoek ‘Zwarte John’ heropend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>