Boomcontrole

VLISSINGEN – Elke jaar controleren onze boomspecialisten één derde van de ruim 12.000 straat- en laanbomen die Vlissingen rijk is. Een uitzondering zijn sommige wilgen- en populierensoorten, die een verhoogde kans hebben op uitvallende takken. Op drukke plekken en in de directe omgeving van woningen, kan dat bij flinke windstoten of in droge periodes een risico vormen. Deze bomen worden daarom ieder jaar op veiligheid gecontroleerd.  

Verhoogd risico

Iedere boom wordt minstens eens in de 3 jaar beoordeeld op veiligheid, aantasting en ziekten. Bij de onlangs uitgevoerde inspecties zijn 81 bomen gevonden die een verhoogd risico vormen. Van deze bomen worden er 49 geveld, omdat laten staan tot onveilige situaties kan leiden. Dit zijn vrijwel allemaal wilgen en populieren.

Nader onderzoek

Bij 32 bomen laat de gemeente een nader onderzoek uitvoeren door een extern deskundige. Dat onderzoek moet uitwijzen in hoeverre de bomen zijn aangetast en of de bomen zonder risico voor de omgeving nog kunnen blijven staan. Het is mogelijk dat het aantal te vervangen bomen op basis van de uitkomsten van dit onderzoek, nog toeneemt. Waar mogelijk plant de gemeente Vlissingen vervangende bomen terug. In veel gevallen zullen dat andere, duurzamer soorten zijn zoals een linde, eik of iep.

Omgevingsvergunning

Voor de te kappen bomen die deel uitmaken van de hoofdgroenstructuur en niet direct een groot risico vormen, vragen wij een omgevingsvergunning aan. Een uitzondering hierop zijn 2 wilgen die aan de Bermweg in Oost-Souburg ter hoogte van huisnummer 3 en 43 staan. Het risico op schade is te groot en daarom kan de procedure niet worden afgewacht.

U kunt ons helpen

Wij doen er veel aan om de bomen gezond te houden. Ondanks die inspanningen is niet te voorkomen dat bomen verouderen, ziek worden en er soms een tak uit een boom valt. U kunt zelf helpen om risico’s terug te dringen, door schade aan bomen direct te melden. Dat kan via een melding openbare ruimte of telefonisch via 14 0118.

Lees ook:Bomen kappen
Lees ook:Kappen bomen Groote Kreek!
Lees ook:Rooien bomen!
Lees ook:Rooien en planten van bomen!
Lees ook:Ook groen bij knooppunt Sloeweg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>