Energiemarkt

ZIERIKZEE – De gemeente Schouwen-Duiveland houdt zaterdag 7 oktober van 10.00-16.00 uur een energiemarkt in het gemeentehuis, Laan van St Hilaire in Zierikzee. De toegang is gratis.

Op de energiemarkt zijn Zeeuwse bedrijven aanwezig die tips geven over veilig, energiezuinig en comfortabel wonen in een monument. Bouwbedrijven en installateurs tonen duurzame materialen, energiebesparende maatregelen en bieden samen met het Restauratiefonds inzicht in subsidies en financiering. De Hogeschool Zeeland laat zien hoe de warmtescan werkt. De gemeente Schouwen-Duiveland informeert over de regelgeving van bijvoorbeeld het toepassen van zonnepanelen of isolerende beglazing. Monumenteneigenaren van het burgerinitiatief Middelburg Groene Monumentenstad delen hun ervaringen en werken samen met het Erfplatform Schouwen-Duiveland. De Monumentenwacht geeft informatie over duurzaam monumentenonderhoud en het monumenten-paspoort. Ook is er een mogelijkheid om tips te krijgen over veilig, energiezuinig en comfortabel wonen in een monument en kunt u deelnemen aan lezingen.

LEZINGEN

In de Burgerzaal van het gemeentehuis vinden deze dag diverse lezingen plaats.

10.30 uur Presentatie Warmtepompen

Daniel Lodders van de Saman Groep geeft een presentatie over hoe een warmtepomp eigenlijk werkt, eruitziet, wat de gevolgen, kansen en de kosten zijn. Op die manier krijgt u een goed beeld van wat de mogelijkheden van een warmtepomp zijn en of dit een duurzame energieoplossing voor u zou kunnen zijn. Na de presentatie bestaat de mogelijkheid om uw persoonlijke vragen te stellen over dit onderwerp.

11.30 uur Presentatie isoleren woningen

De meest rendabele energiemaatregel is het goed isoleren van uw woning. Tijdens deze lezing vertelt Marjan Brandes van Zeeuwind meer over de mogelijkheden. Evenals dit jaar zal er ook in 2018 een isolatieactie door het energieservicepunt (samenwerking tussen Zeeuwse Milieufederatie, Zeeuwind en het Zeeuws Klimaatfonds) worden georganiseerd, die het isoleren van de woning eenvoudiger maakt omdat deze actie u bijna volledig ontzorgt.

13.00 uur Energieagenda 2018-2023

De heer Jacob van Berkel deelnemer klankbordgroep gemeente verzorgt een toelichting op de ambitie van de gemeente Schouwen-Duiveland om in 2040 het eiland energieneutraal te laten zijn. Kortom hoe zorgt Schouwen-Duiveland ervoor dat zij net zoveel energie opwekt als het verbruikt. In de energieagenda 2018-2023 beschrijft de gemeente hoe zij allerlei duurzame technieken en projecten in gaat zetten, maar deze is zeker niet compleet. De heer Van Berkel hoort dan ook graag uw ideeën hierbij. Die kunnen de agenda verrijken. We kunnen deze ambitieuze doelstelling niet alleen waarmaken daar hebben we u, inwoners en ondernemers, hard bij nodig.

14.00 uur Presentatie duurzame monumenten

Tijdens de sessie wordt u geïnformeerd over het monumentenpaspoort om de route naar een energiezuinig of zelfs energieneutraal monument vast te stellen, de rol van de Monumentenwacht en de kansen voor eigenaren. De inzet is om met monumenteneigenaren te komen tot een burgerinitiatief waarbij zij samenwerken om hun monument te verduurzamen. U kunt zich aanmelden.

15.00 uur Presentatie iedereen energie van eigen zonnepanelen

Peter de Koeijer van de eilandelijke energiecorporatie Energie Werkt Schouwen-Duiveland legt uit dat iedereen die eigen zonne-energie wil hebben, die mogelijkheid heeft. Dit geldt voor monumenteneigenaren, maar ook als u geen dak hebt of geen zonnen-panelen op uw eigen dak wilt hebben. Het is namelijk mogelijk om gebruik te maken van zonnen-panelen die bij een ander op het dak liggen. Op die manier kunt u toch goedkopere elektriciteit krijgen. U wordt lid van een zonnecorporatie door een bedrag in te leggen waarvoor zij zonnepanelen aanschaffen en u weer goedkope elektriciteit terug ontvangt. Dus als u wel eigen duurzame energie wilt hebben, maar geen zonnepanelen op uw dak, biedt deze mogelijkheid een uitkomst. Energie werkt probeert plaatselijk dergelijke initiatieven van de grond te tillen. Als er genoeg ‘zonnepanelen’ verkocht zijn in een regio/plaats, kan het ontvangende dak vol gelegd worden en de deelnemers hun eigen duurzame stroom ontvangen. Peter de Koeijer zal u graag uitleggen welke mogelijkheden er zijn.  De energiecorporatie heeft haar eerste zonnen-dak al gerealiseerd in Brouwershaven. Nu probeert men ook bij andere plaatsen voldoende deelnemers warm te krijgen

DEELNEMERS

 • Thermecon (isolatie)
 • Ooms (installatiebedrijf met onder meer een pelletkachel
 • Saman (warmtepomp en zonnepanelen)
 • Installatiebedrijf Deurloo BV
 • Glashandel Melieste (onder andere monumentenglas) Duurzame monumenten (DuMo)
 • Monumentenwacht SCEZ (monumentenpaspoort en advisering onderhoud monumenten (DuMo)
 • Middelburg Groene monumentenstad (burger initiatief voor verduurzaming monumenten (DuMo)
 • Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland (DuMo)
 • Sweco elektrisch vervoer, energietransitie, klimaatverandering, circulaire economie, gezonde stad en duurzame mobiliteit)
 • Energie werkt (electrische auto/taxi, sociaal aspecten taxi en postcoderoos
 • E-Connection (windenergie)
 • Texel4trading (zon op water)
 • Zeeuwind (energiecorparatie, zonnepark en windenergie, isolatieproject )
 • Zumm ontwerpbureau

Lees ook:Verduurzamen monumenten
Lees ook:Open Dag SCEZ met Beurs Monumenten en Duurzaamheid
Lees ook:Zonnepanelen!
Lees ook:Zonnepanelen voor dak basisschool St. Willibrordus!
Lees ook:Open monumentendag ook op Schouwen-Duiveland!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>