U kunt gefilmd worden

MIDDELBURG – De politie onderzoekt op welke terreinen de bodycams toepasbaar is. In de eenheid Zeeland-West-Brabant ligt de nadruk op Alcohol en Jeugd. In het politiedistrict “De Markiezaten” experimenteren collega’s op het gebied van Ondermijning.

Alcohol en Jongeren

De nieuwe bodycam, de zepcam T2, is voor het eerst gebruikt op 11 november 2017 in het horecatoezicht in Bergen op Zoom. De politie werkt nu zo’n acht jaar met de bodycam en het experimenteren gaat langzamerhand over naar een professioneel gebruik. De ervaring leert dat mensen gewend zijn aan politiemensen met een camera. Ze zien agenten ermee rondlopen en stellen daarover ook vragen. Vooral willen ze weten of hij altijd aan staat of wanneer je hem zelf aan zet. Dat vertellen de agenten dan ook. Agenten filmen dronken jongeren en gebruiken de beelden na een HALT-verwijzing. Ze bieden de ouders dan aan om de beelden samen met hun kind te bekijken. Jongeren hebben vaak geen idee hoezeer ze zich misdragen als ze een slok te veel hebben gedronken. Een beeldfragment zegt dus meer dan duizend woorden. Ouders reageren positief op deze mogelijkheid en kunnen met het gedrag van hun kind aan de slag. Bij een spannende situatie zetten agenten de bodycam ook aan. Dan is het belangrijk om ook de aanleiding in beeld te brengen en niet alleen een reactie. De agent op straat beslist uiteindelijk zelf over de inzet van de camera.

Ondermijning


In de teams Bergen op Zoom en Roosendaal gaat de politie onderzoeken of de bodycam kan bijdragen aan Ondermijning. Het experiment wordt op dit moment uitgedacht voor de aanpak van hennepkwekerijen.

Toestemming bestuur
De politie mag de bodycam inzetten op grond van artikel 3 Politiewet 2012, en na toestemming van de burgemeester en Officier van Justitie. Op politie.nl kunt u meer lezen over onder andere uw rechten.

Lees ook:Proef bodycams
Lees ook:Onderzoek naar inzet bodycams
Lees ook:Laat Ze Niet Verzuipen!
Lees ook:Help, mijn kind wordt een puber!
Lees ook:Fietsendief gearresteerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>