KoopWijsPrijs voor Zeeland?

MIDDELBURG – Provincie Zeeland is genomineerd voor de KoopWijsPrijs van de Rijksoverheid; een prijs die is ingesteld op verzoek van de Tweede Kamer. De prijs is bedoeld om medeoverheden positief te ondersteunen bij maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). Volgens de jury zit MVI in de haarvaten van de provinciale organisatie: bij de inkoop van producten of diensten houden we zoveel mogelijk rekening met de effecten op mensen, milieu en welvaart.

Gedeputeerde Harry van der Maas ontving een grote bos duurzaam gekweekte bloemen uit handen van het Ministerie van IenM. “Ik ben er trots op dat we genomineerd zijn”, aldus de gedeputeerde. “Als overheid besteden we miljoenen aan de aanleg van wegen en andere zaken; dan kunnen we maar beter verantwoorde producten inkopen.  Aannemers en andere leveranciers willen we prikkelen om duurzame producten te leveren. Ik hoop uiteraard dat we de prijs in de wacht slepen, maar de nominatie is al een groot compliment.”

Biobased aanbesteden

Provincie Zeeland is een van de koplopers in Europa als het gaat om biobased en duurzaam inkopen. Als opdrachtgever bij projecten en aanbestedingen is duurzaamheid een belangrijk criterium. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de aanbesteding van de Tractaatweg, waar de aannemer werd uitgedaagd om met innovatieve biobased oplossingen te komen en werk te bieden aan mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.

Eigen compost

Ook binnen de Abdij en andere gebouwen hebben we aandacht voor MVI. Bedrijfskleding is gemaakt van bamboe; bij de wegensteunpunten zijn windmolens en zonnepanelen geïnstalleerd. In het bedrijfsrestaurant zijn het bestek en de borden gemaakt van suikerriet. Na gebruik kan het servies mét etensresten zo de GFT-bak in. Indaver verwerkt dit vervolgens tot compost. Je kunt het bij de milieustraten in Zeeland ophalen, om de bodem van je tuin te verbeteren. Binnenkort maken we zelfs onze eigen compost. Per dag kunnen we dan 85 kg koffiedrab , gras en GFT verwerken in onze eigen composteermachine. Dat levert elke dag 15 kg compost op!

Een andere aandachtspunt binnen de Provincie is duurzame mobiliteit. Als werkgever stimuleren we onze medewerkers om zo veel mogelijk om gebruik te maken van het openbaar vervoer, zeker voor reizen buiten de provincie. Wie binnen Zeeland op pad gaat, kan daarnaast gebruik maken van een elektrische auto, een biobased scooter of een elektrische fiets. Op die manier proberen we de CO2-uitstoot te beperken.

Op 14 december wordt de winnaar van de KoopWijsPrijs bekend gemaakt. Staatssecretaris Van Veldhoven-Van der Meer zal de prijs uitreiken tijdens het MVI-congres in Maarssen.

Lees ook:“Biobased Inkopen: Zo doe je dat!”
Lees ook:Biobased Inkopen: Zo doe je dat!
Lees ook:Biobased inkopen!
Lees ook:Ruim twee ton subsidie voor duurzaam alternatief omega3-olie!
Lees ook:Biobased Voucher van 10.000 euro voor FruVo!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>