Provincie akkoord met fusie Zeeland Seaports en Havenbedrijf Gent

MIDDELBURG - Gedeputeerde Staten van Zeeland zijn afgelopen dinsdag akkoord gegaan met de eerder aangekondigde fusie tussen Zeeland Seaports en het Havenbedrijf Gent. Met het akkoord van de provincie hebben nu alle aandeelhouders van beide havens hun fiat gegeven aan de fusie.

Een historisch moment volgens gedeputeerde Carla Schönknecht: ‘Het is goed voor de werkgelegenheid in Zeeland, het zal een stimulans zijn voor de leefbaarheid in de regio en een impuls voor het onderwijs. Ik vind het fantastisch dat we met alle betrokkenen in relatief korte tijd letterlijk een grote grensoverschrijdende stap zetten.’

Klanttevredenheid

Afgelopen vrijdag konden Provinciale Staten hun wensen en bedenkingen kenbaar maken. Grote bezwaren waren er niet. Sterker nog, op de fractie van 50 Plus na steunden alle partijen de fusie. Wel werd gedeputeerde Schönknecht verzocht er bij Zeeland Seaports op aan te dringen te streven naar een grotere klanttevredenheid. Schönknecht gaf tijdens de Statenvergadering aan dat al van plan te zijn geweest.

Top 10

De haven is een belangrijker speler voor de Zeeuwse economie. De gefuseerde haven komt terecht in de top 10 van grootste havens in Europa. En dat biedt kansen volgens Schönknecht. ‘Met 85 werknemers is Zeeland Seaports zelf misschien niet zo’n grote werkgever, maar de bedrijven op en rond de haven zijn goed voor 15.000 directe banen en 32.000 indirecte. Ik reken erop dat dit met de fusie alleen maar meer gaan worden. De gefuseerde haven wordt  voor bedrijven immers een nog interessantere vestigingsplaats.’ En hoe denkt zij over de cultuurverschillen? ‘Als de havens het beste van twee werelden weten te combineren – en daar twijfel ik geen moment aan – kun je veel van elkaar leren en er beide je voordeel mee doen.’

Nieuwe naam

Aanstaande vrijdag varen de verantwoordelijke Vlaamse en Nederlandse ministers van Gent naar Terneuzen, vergezeld door de acht aandeelhouders (en vierhonderd andere gasten), om samen de fusiedocumenten te ondertekenen. De gemeentes Vlissingen, Terneuzen en Borsele, én de Provincie zijn de aandeelhouders aan Nederlandse kant. In Vlaanderen is Gent de grootste aandeelhouder. Tijdens die feestelijke vaart wordt ook de nieuwe naam van de gefuseerde haven bekendgemaakt.

Lees ook:Carla Schönknecht (VVD en VVV!) geïnstalleerd als Zeeuwse gedeputeerde!
Lees ook:Crisis lijkt voorbij voor Zeeuwse havens
Lees ook:Interactieve maquette Kanaalzone in Portaal van Vlaanderen!
Lees ook:Zeeland Seaports vreest geen radioactief besmette Zeeuwse havenwerkers!
Lees ook:Grenzeloze Kanaaltocht!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>