Snelle kap gevaarlijke bomen

MIDDELBURG - De abelen langs het Kanaal door Walcheren aan de Vogeldijk tussen Oost-Souburg en Middelburg zijn in slechte staat: regelmatig breken er takken af of vallen er bomen om. Daarom vervangt de Provincie de oude abelen de komende jaren door nieuwe en plant ze nog eens 225 extra bomen aan. Vooruitlopend op de uitvoering van dit groenherstelplan worden deze week 26 bomen gerooid. Deze versnelde kap is nodig om de veiligheid van voetgangers en de naastgelegen spoorlijn beter te kunnen garanderen.

Eerder dit jaar kwam de Provincie in overleg met Tuin van Zeeland en onafhankelijk deskundigen tot een akkoord om de slechte bomen aan de Vogeldijk te rooien op basis van inspectiegegevens en open gaten op de dijk. Aan de hand van inspecties wordt bepaald welke bomen het eerst aan de beurt zijn. Op die manier houden we zo lang mogelijk het laanidee en kunnen we ook variëren in de lengte van de aan te pakken boomvakken. Om de bomen te kunnen kappen, is een omgevingsvergunning nodig van de betrokken gemeentes. De gemeente Middelburg heeft die vergunning inmiddels verleend; de gemeente Vlissingen neemt uiterlijk 5 januari 2018 een beslissing over de aanvraag. Dat betekent dat we op zijn vroegst in februari 2018 kunnen beginnen met de uitvoering van het groenherstelplan.

In de tussentijd gaat de kwaliteit van enkele bomen snel achteruit. Dat werd eind vorige maand nog eens duidelijk, toen een boom op de naastgelegen spoorlijn viel. Dit zorgde voor veel schade, al zijn er gelukkig geen gewonden gevallen. Wel benadrukt dit voorval de noodzaak om echt slechte bomen snel te verwijderen. Een inspecteur heeft alle risicobomen onderzocht: er zijn 26 bomen gemarkeerd die op korte termijn gerooid moeten worden. Betrokken gemeenten zijn inmiddels  akkoord gegaan met deze versnelde kap; ook de Tuin van Zeeland is over het besluit geïnformeerd.

Lees ook:Bomen verslechteren
Lees ook:Bomenkap
Lees ook:Bomen langs kanaal
Lees ook:Nieuwe abelen langs Kanaal door Walcheren
Lees ook:Nog meer bomen weg?!?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>