Nieuw afvalsysteem

CGOES – Goes gaat vanaf 1 juli komend jaar serieus werk maken van het scheiden van afval.

Inwoners kunnen een grote groene bak krijgen en er komen in de hele gemeente 20 extra voorzieningen voor kunststof en drankenkartons. De overige voorzieningen gaan we vaker legen.

Softe invoering Diftar-systeem
Per 1 juli 2018 gaan we ook ‘proefdraaien’ met het Diftar-systeem. Inwoners krijgen dan een nieuwe grijze rolcontainer van 240 liter met een chip die het aantal ledigingen registreert. Vanaf 1 januari 2019 wordt het betalingssysteem definitief ingevoerd. Vanaf die datum geldt: hoe minder restafval, hoe voordeliger het voor u is!

Basistarief
Vanaf 1 januari 2019 betaalt u een vast basistarief, dat lager is dan de huidige afvalstoffenheffing. Hoe hoog dat basistarief is, hangt af van uw gezinssamenstelling (eenpersoonshuishouden of meerpersoonshuishouden). De gemeenteraad neemt in december 2018 een definitief besluit over de tarieven voor 2019. Deze tarieven komen naar verwachting neer op circa € 145 voor eenpersoonshuishoudens en circa € 190 voor meerpersoonshuishoudens.

U heeft een grijze container?
U betaalt, naast het basistarief, per 1 januari 2019 € 4 per keer voor het legen van een container met restafval. U bepaalt zelf of u de grijze container laat legen. De container wordt minimaal 5 en maximaal 26 keer per jaar geleegd.

U woont in de binnenstad van Goes of in een appartement?
De invoering van Diftar kost tijd. We willen ook inwoners van de binnenstad en appartementen de mogelijkheid bieden om afval te scheiden. Dit zal echter pas in de vervolgfase aan de orde zijn. Uitgangspunt is dat u dan, naast het basistarief, € 0,40 cent betaalt voor iedere keer dat u een zak van 25 liter in de verzamelcontainer gooit (een ‘tik’). U gebruikt hiervoor een gebruikspas. Deze is gekoppeld aan uw adres.

Van afval naar grondstof
De Goese inwoner produceert de afgelopen 5 jaar gemiddeld 250 kilo afval per jaar, met de invoering van Diftar verwachten we dit terug te kunnen brengen tot zo’n 130 kilo restafval. Met aanvullende acties en campagnes hopen we in 2020 zelfs uit te komen op 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Deze ambitie moet te realiseren zijn aangezien uit sorteeranalyses van het Goese restafval uit de grijze container is gebleken dat maar 8% écht brandbaar restafval is. Dit is 20 kilo. Het overige afval hoort in een andere (verzamel)container zodat het kan worden gerecycled. Voornamelijk GFT en Kunststof belanden nu nog in de grijze container en dat is zonde, want alles wat in de grijze bak verdwijnt wordt niet meer gerecycled.

Lees ook:Op weg naar minder restafval
Lees ook:Kapelle bespaart op afvalstoffenheffing!
Lees ook:Nieuwe tarieven afval
Lees ook:Nieuwe tarieven afvalstoffenheffing
Lees ook:Afval scheiden: dat doe je goed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>