Rapport Commissie Jansen met financiële aanbevelingen voor Zeeland openbaar

MIDDELBURG – De commissie Jansen heeft halverwege december van het afgelopen njaar in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO) het advies ‘Financiële problematiek Provincie Zeeland’ uitgebracht. In dit advies doet de commissie aanbevelingen aan de 12 provincies om de verdeling van het Provinciefonds aan te passen. Zeeland heeft de afgelopen jaren minder geld gekregen vanuit het Provinciefonds. Te weten 10 miljoen euro minder dan de andere provincies per jaar. Dit in verband met de toenmalige dividenduitkeringen van voormalig Zeeuws energiebedrijf Delta. N.V.

Advies

De commissie constateert dat er sprake is van een weeffout in de verdeling van het Provinciefonds en adviseert deze te herstellen. De commissie stelt voor dat andere provincies voor een bedrag van 20 mln euro, voor een periode van drie jaar, bijdragen aan Zeeland. De commissie wijst echter ook op de mogelijkheden van Zeeland om zelf bij te dragen. Het advies is een bedrag van 10 mln euro voor dezelfde periode. De Provincie Zeeland zoekt nu naar mogelijkheden en zal deze presenteren in de Voorjaarsnota, eind april van dit jaar (2018).

Het IPO-bestuur vergadert volgende week, 24 en 25 januari 2018, in Middelburg. Daar zullen de bevindingen van de commissie Jansen worden besproken.

Achtergrond:

De Commissie Jansen werd door het IPO in het leven geroepen om de financiële situatie van de 12 provincies in kaart te brengen. De commissie staat onder leiding van mr. Geert Jansen. De voorstellen in het bovengenoemde rapport betreffen de jaren 2017, 2018 en 2019.

Lees ook:Provincies willen financiële weeffout voor Zeeland herstellen
Lees ook:Provincies willen financiele weeffout voor Zeeland herstellen
Lees ook:Financiële bijdrage Thermphos: uitvoerbare tegenslag
Lees ook:Provincie past tarieven leges aan
Lees ook:Totaalakkoord Thermphos tussen Rijk, Provincie en Zeeland Seaports

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>