Van peuter naar kleuter: een kijkje in de Jeugdmonitor Zeeland

MIDDELBURG - De meeste driejarigen in Zeeland groeien op in een gezin met beide ouders en zonder ‘verhoogd risico’. Armoede of geweld zijn voorbeelden van risicofactoren. Steun van anderen of religiositeit zijn beschermende factoren. Uit de Jeugdmonitor blijkt dat sinds 2009 structureel ongeveer 5% van de driejarigen opgroeit in een gezin met verhoogd risico.
 
Buiten spelen
Steeds meer ouders zijn tevreden over de woonbuurt. Groenvoorziening en veilige stoepen scoren het hoogst. Over de hygiëne op speelplaatsen is één derde van de ouders ontevreden. Buiten spelen doen jonge kinderen vooral in de tuin. Spelen op straat of in een speeltuin is minder populair geworden.
 
Kinderopvang
Ouders kiezen voor diverse vormen en combinaties van opvang voor hun kind(eren). Van de driejarigen die naar de opvang gaan, gaan de meesten naar een onbetaalde oppas, zoals opa en oma, of het dagverblijf.
 
Over het onderzoek
Het onderzoek naar ouders van jonge kinderen is in het voorjaar van 2017 voor de vijfde keer gehouden. Eens in de vier jaar neemt de jeugdmonitor Zeeland deze doelgroep onder de loep. In totaal hebben ruim 1300 ouders de vragenlijst over hun jonge kinderen (geboren in 2013) ingevuld. De uitkomsten van dit onderzoek staan in het dashboard van ZB| Planbureau. Voor meer informatie over de Jeugdmonitor Zeeland en andere onderzoeken, raadpleeg de databank of de website van ZB| Planbureau.
 
Meer resultaten
In 2018 zullen diverse infographics verschijnen over gezinssituatie en opvoeding, opvang en talentontwikkeling, fysieke leefomgeving, zorg en gezondheid en tijdsbesteding.

Lees ook:Huidige generatie ouders ervaart de opvoeding als minder belastend
Lees ook:Onderzoek Ouders Jonge Kinderen
Lees ook:Ouders tevredener!
Lees ook:Zeeuwse kinderen in de digitale wereld!
Lees ook:Maakt u van uw (klein)kinderen ‘Scharrelkids’?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>