Jongeren denken mee over toekomst Europa

VLISSINGEN - Het Europees jongerenproject ‘Our Democratic Europe’ (ODE) loopt ten einde. 13Zeeuwse  jongeren kwamen in 2017 en 2018 meerdere keren samen in de ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland om na te denken over de toekomst van Europa. Diezelfde oefening werd ook gemaakt in Polen, België en Denemarken. In een reeks van vier regionale en vier internationale seminars hebben de jongeren het gehad over thema’s als: werk en onderwijs, innovatie, duurzaamheid, armoede en sociale uitsluiting. Vandaag zondag 21 en maandag 22 januari komen alle jongeren uit België, Denemarken, Polen en Nederland samen in Roeselare (België) en Brussel om het project af te ronden en hun bevindingen te delen met beleidsmakers en aan te bieden aan het Europees Parlement. Gedeputeerde Ben de Reu en wethouder Albert Vader (Vlissingen) zijn ambassadeurs vanuit de Zeeuwse politiek die het hele traject begeleid hebben en ook meegaan.

 

Dialoog tussen jongeren, ondernemers en beleidsmakers
Het project heeft als doel dialoog en ontmoetingen te creëren tussen jongeren, ondernemers en beleidsmakers van verschillende niveaus. Alle jongerenambassadeurs kwamen via internationale seminars vier keer samen om een samenvatting van de ideeën te maken. Het eindresultaat van de seminars en bijeenkomsten is een overzicht met belangrijke voorstellen, ideeën en suggesties.

Afsluitend seminar 20, 21 en 22 januari 2018
Zaterdag 20 januari is de eerste dag van het internationaal seminar. Zondag 21 januari brainstormen de jongeren nog eens over mogelijke oplossingen voor problematieken omtrent armoede en sociale uitsluiting. Maandag 22 januari is de afsluitende dag. Er staan verschillende meetings met beleidsmakers op het programma.

De rol van Bibliotheken
Opvallend is dat ook de andere Europese partners enkel Bibliotheken zijn. Zij zien het als hun rol om mensen in een neutrale omgeving te laten nadenken over de maatschappij en haar toekomst. Volgens Dick van den Bout, projectleider ZB, is het juist aan de jongeren om de toekomst van Europa vorm te geven. “Europa staat op een belangrijk kruispunt. Voor veel jongeren lijkt het allemaal een ver-van-mijn-bedshow. Wij zien het als onze taak om actief burgerschap te bevorderen. Met dit project willen wij jongeren warm maken om na te denken over de toekomst”, aldus Van den Bout.

Lees ook:Innovatiecongres van ‘Our Democratic Europe’
Lees ook:Getijdenenergie Zeeland vandaag op RTL7!
Lees ook:Geld voor voedselbank!
Lees ook:Literaire ontmoeting met Lotte Lentes
Lees ook:Subsidie voor initiatief inschakelen sociaal zwakkeren bij beheer van natuur!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>